Του Λουκά Παπαλάμπρου

Λάμψη αστέρων στην έκθεση της Γενεύης. Μετά την εκθαμβωτική La Voiture Noire της Bugatti, ήταν η σειρά της Koenigsegg να παρουσιάσει το νέο της εξωτικό όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Jesko έχει πάρει το όνομά του από τον πατέρα του ιδρυτή της σουηδικής φίρμας, Christian von Koenigsegg. Χαρακτηρίζεται ως megacar και ουσιαστικά αντικαθιστά το Agera RS. Το υπερ-αυτοκίνητο των Σουηδών θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό μονάδων, με την τιμή του να είναι άγνωστη προς το παρόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασίζεται σε νέα πλατφόρμα και το σασί είναι carbon monocoque. Σύμφωνα με την εταιρεία, προσφέρει επιπλέον χώρους σε οδηγό και συνοδηγό, φέρει αφαιρούμενη οροφή από ανθρακονήματα και οι πόρτες ανοίγουν με φορά προς τα πάνω.

Η αεροδυναμική του είναι άψογη, περιλαμβάνοντας πλειάδα ενεργών βοηθημάτων, τεράστια πίσω πτέρυγα και εισαγωγές αέρα σε κάθε κομμάτι του αμαξώματος. Παράγει 1.000 κιλά κάθετης αεροδυναμικής πίεσης στα 275 χλμ./ώρα και 1.400 κιλά στην τελική ταχύτητα. Πατάει σε carbon ζάντες 20 ιντσών και 21 πίσω, με το βάρος του αυτοκινήτου χωρίς τα υγρά να ανέρχεται στα 1.200 κιλά.

Τροφοδοτείται από έναν V8 5.0 twin turbo κινητήρα, ο οποίος με τη χρήση βενζίνης αποδίδει 1.280 ίππους και με βιοκαύσιμο Ε85 περισσότερους από 1.600 ίππους. Η μέγιστη ροπή είναι στα 1.000 και 1.500 Nm αντίστοιχα. Το μοτέρ συνεργάζεται με ένα ολοκαίνουργιο κιβώτιο 9 σχέσεων (Light Speed Gearbox) που ζυγίζει μόλις 90 κιλά και διακρίνεται για τις αστραπιαίες αλλαγές.

Από τον εξοπλισμό του Jesko δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ και το ενεργό σύστημα τετραδιεύθυνσης. Ο προσανατολισμός του οχήματος είναι ξεκάθαρα αγωνιστικός, το τιμόνι ενσωματώνει ψηφιακό πίνακα οργάνων, ενώ στην κονσόλα έχουν τοποθετηθεί δύο οθόνες αφής, μέσω των οποίων ο οδηγός ελέγχει όλες τις λειτουργίες.

Η τελική ταχύτητα του megacar με χρήση βιοκαυσίμου Ε85 αγγίζει τα 482 χλμ./ώρα. Αναμένουμε τις επίσημες μετρήσεις της Kenigsegg για τις επιδόσεις και τους χρόνους στις επιταχύνσεις.

Οι παραγγελίες για το Jesko έχουν ήδη ξεκινήσει, με 83 πελάτες να έχουν ήδη κλείσει το αυτοκίνητο. Από το εργοστάσιο θα βγουν μόλις 125 αντίτυπα.  

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης