Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα που δεν εκπέμπουν ρύπους και εργοστάσια απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον. Ο γερμανικός όμιλος αναβαθμίζει συνεχώς τις διαδικασίες παραγωγής και τις εγκαταστάσεις του, βελτιώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του VW Group είναι τα αυτοκίνητα να εξέρχονται από τις μονάδες παραγωγής με ουδέτερο ισοζύγιο CO2. Ο τρόπος για αυτό: όσο το δυνατό μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιστάθμιση των αναπόφευκτων εκπομπών.

Τα ID.3 και ID.4, για παράδειγμα, βγαίνουν από το εργοστάσιο στο Zwickau χωρίς να φέρουν το παραμικρό οικολογικό βάρος. Αυτή η μονάδα όμως, που βρίσκεται στη Σαξονία της Γερμανίας, δεν είναι η μόνη απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον. Το ίδιο πρωτοποριακά είναι τα εργοστάσια της Audi στις Βρυξέλλες, της Skoda στο Vrchlabí της Τσεχίας και της Bentley στο Crewe.

Zwickau, Γερμανία, Volkswagen

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο τροφοδοτείται με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από τη Volkswagen Kraftwerk, προερχόμενη από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αιολικά και ηλιακά πάρκα. Οι υπόλοιπες ανάγκες του καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τη δική του συνδυασμένη μονάδα παραγωγής θερμότητας και ενέργειας, η οποία καταναλώνει φυσικό αέριο, που είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.

Παράλληλα, διενεργείται εσωτερική μεταφορά ενέργειας, με την εκλυόμενη θερμότητα σε διάφορες λειτουργίες του εργοστασίου να χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των εγκαταστάσεών του. Περαιτέρω εξοικονόμηση CO2 προκύπτει από τις ανακαινισμένες ή νεόδμητες εγκαταστάσεις και αίθουσες, κατασκευασμένες σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς εξοικονόμησης ενέργειας και ελαχιστοποίησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και θερμότητας, ανάλογα με τη χρήση.

Βρυξέλλες, Βέλγιο, Audi

Η παραγωγή στο εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες έχει πλήρως ουδέτερο ισοζύγιο CO2, πιστοποιημένο από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Η μονάδα κατασκευής του πλήρως ηλεκτρικού Audi e-tron χρησιμοποιεί πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ήδη από το 2012. Η οροφή του εργοστασίου στεγάζει επίσης το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα της περιοχής με συνολική επιφάνεια κάλυψης 107.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ο δεύτερος πυλώνας, παράλληλα με πράσινης προέλευσης ηλεκτρική ενέργεια, είναι η θέρμανση με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η εταιρεία αντισταθμίζει τις σχετικά μικρές εκπομπές CO2, οι οποίες δεν είναι δυνατό μέχρι στιγμής να αποφευχθούν, με τα λεγόμενα προγράμματα πίστωσης άνθρακα. Συνολικά, η Audi εξοικονομεί περίπου 40.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.

Vrchlabí, Τσεχία, Skoda

Το πρώτο εργοστάσιο της τσεχικής μάρκας που θα παράγει μέχρι το τέλος του έτους με ουδέτερο ισοζύγιο CO2 είναι αυτό στο Vrchlabí. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα επιτευχθεί με τη συνεπή στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα μειώσει τις εκπομπές CO2 από τους αρχικούς 45.000 τόνους ετησίως στους 3.000 τόνους. Περισσότερο από το 88% της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το μόνο ορυκτό καύσιμο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται είναι το φυσικό αέριο, το οποίο από το 2021 και μετά θα αντικατασταθεί σταδιακά από μεθάνιο από εγκαταστάσεις βιοαερίου, το οποίο έχει ουδέτερο ισοζύγιο CO2.

Η εταιρεία εντείνει επίσης τις προσπάθειές της για συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Τα μέτρα περιλαμβάνουν το αυτόματο κλείσιμο κυκλωμάτων θέρμανσης που δεν χρησιμοποιούνται, ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων για εξοικονόμηση ενέργειας και ειδικό έλεγχο της ροής του αέρα τροφοδοσίας. Ο φωτισμός πολλών χώρων και αιθουσών συνδέεται στενά με τις ώρες λειτουργίας. Και στο Vrchlabí, οι υπολειπόμενες εκπομπές εξισορροπούνται από προγράμματα αντιστάθμισης.

Crewe, Αγγλία, Bentley

Οι εγκαταστάσεις της Bentley Motors στο Crewe συμβάλλουν σημαντικά στο ουδέτερο ως προς τον άνθρακα αποτύπωμα του Volkswagen Group. Το εργοστάσιο παράγει όλη την ηλεκτρική του ενέργεια με ηλιακά συστήματα ή την αγοράζει ως πιστοποιημένη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Στις αρχές του περασμένου έτους, προστέθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επιπλέον 10.000 φωτοβολταϊκά στοιχεία που καλύπτουν περισσότερα από 16.000 τετραγωνικά μέτρα.

Μαζί με τα 20.800 φωτοβολταϊκά στοιχεία οροφής που προϋπήρχαν, έχουν αυξήσει την παραγωγή πράσινης ενέργειας από το εργοστάσιο στα 7,7 MW, που αντιστοιχούν στις ανάγκες περισσότερων από 1.750 νοικοκυριών. Η Bentley αντισταθμίζει τις αναπόφευκτες εκπομπές μέσω πιστοποιημένων προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.
 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης