Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Ζούμε την εποχή της ηλεκτρικής επανάστασης. Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα, plug-in hybrid και υβριδικά αυτοκίνητα αυξάνουν με εντυπωσιακό ρυθμό το μερίδιο αγοράς τους στη Γηραιά Ήπειρο, με τους καταναλωτές να στρέφονται προς τις νέες τεχνολογίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της JΑΤΟ Dynamics, oι ταξινομήσεις των εξηλεκτρισμένων μοντέλων έφθασαν τις 327.000 μονάδες, με το 47% να αφορά οχήματα PHEV και BEV και το 53% τα mild hybrid και υβριδικά.

Η αύξηση έφθασε το εκπληκτικό 139%, τη στιγμή που τα diesel έκαναν «βουτιά» με μερίδιο αγοράς 24,8%. Τα βενζινοκίνητα παραμένουν τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρώπης που καταμέτρησε ο οργανισμός, ωστόσο, όπως τόνισε ο Felipe Munoz, αναλυτής της JATO, η μετάβαση προς τα EV έχει ήδη αρχίσει και μάλιστα πιο γρήγορα απ΄ ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις και το λανσάρισμα όλο και περισσότερων μοντέλων.

Στα αμιγώς ηλεκτρικά η Tesla παραμένει στην κορυφή χάρη στο Model3. Στα plug-in hybrid τα ηνία κατέχει η Mercedes Α-Class, ενώ στα υβριδικά και mild hybrid η Toyota είναι ο απόλυτος κυρίαρχος κατέχοντας τις 3 από τις 4 πρώτες θέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σύνολο της αγοράς (ανεξαρτήτως καυσίμου), το Golf είναι το best seller μοντέλο. Πολύ μεγάλη είναι η ζήτηση για το Opel Corsa, ενώ τα Renault Clio και Captur έχουν απογειώσει τη γαλλική φίρμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης