Μετά τον αυτόματο πιλότο και τη φωνητική αναγνώριση, τα αυτοκίνητα είναι έτοιμα να ενσωματώσουν μια πρωτοποριακή τεχνολογία, αναγνωρίζοντας τον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις του προσώπου του οδηγού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι το 2022, το 90% των νέων μοντέλων αναμένεται να προσφέρουν λειτουργία αναγνώρισης του κατόχου. Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίζουν ανεπαίσθητες αλλαγές στις εκφράσεις του ανθρώπου, καθώς και διακυμάνσεις και αυξομειώσεις στον τόνο της φωνής. Παράλληλα, εξελιγμένα συστήματα θα μπορούν να μαθαίνουν ποια τραγούδια επιθυμούμε να ακούμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι και τις περιπτώσεις που απλά απολαμβάνουμε τη σιωπή. Ο εσωτερικός φωτισμός της καμπίνας θα μπορεί επίσης να εναρμονίζεται με τη διάθεσή μας.

Επίσης, δεν αργεί η ώρα που τα οχήματα θα εξελιχθούν σε προσωπικούς βοηθούς, αναπροσαρμόζοντας ραντεβού και παραγγέλνοντας φαγητό σε πακέτο όταν καθυστερούμε στην κίνηση. Τους επόμενους μήνες, η Ford θα διαθέσει μια εφαρμογή μέσω του συστήματος συνδεσιμότητας SYNC 3, επιτρέποντας στους οδηγούς να συνδέονται με την εικονική βοηθό Alexa της Amazon, επικοινωνώντας σε 23 διαφορετικές γλώσσες και πολλές τοπικές διαλέκτους.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φωνητικές εντολές όπως I’m hungry και I need coffee έχουν ήδη αναβαθμίσει το SYNC 3 σε επίπεδο προσωπικού βοηθού. Στο επόμενο στάδιο, οι οδηγοί θα μπορούν να μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα με τη δική τους προφορά, ακόμα και να χρησιμοποιούν δικές τους λέξεις, για μεγαλύτερη φυσικότητα του λόγου», δήλωσε η Mareike Sauer, voice control engineer, Connectivity Application Team, της Ford Ευρώπης.

Τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμάται τα συστήματα φωνητικού ελέγχου θα μας προτρέπουν να κάνουμε κάτι, όπως: «Θα θέλατε να παραγγείλετε λουλούδια για τη μητέρα σας την Ημέρα της Μητέρας;», «να επιλέξω μία λιγότερο μποτιλιαρισμένη αλλά πιο αργή διαδρομή για το σπίτι;» και, «σας τελειώνει η αγαπημένη σας σοκολάτα και το αγαπημένο σας κατάστημα έχει διαθέσιμη. Θέλετε να σταματήσετε για να αγοράσετε;».   

Όλα αυτά σημαίνουν πως, το αυτοκίνητο σύντομα θα γίνει ο βοηθός μας, σύντροφος στο ταξίδι, και θα μπορούμε να συζητάμε τα πάντα και να ζητάμε οτιδήποτε, σε σημείο που πολλοί από εμάς ίσως ξεχάσουμε ότι μιλάμε σε ένα μηχάνημα, τόνισε χαρακτηριστικά η  Dominic Watt, λέκτορας του τμήματος Γλώσσας και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Άαχεν.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης