Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Τέλος για δίπλωμα οδήγησης, αστυνομική ταυτότητα, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, καθώς από τον Ιούλιο όλα τα παραπάνω θα υπάρχουν στο κινητό μέσω ειδικής εφαρμογής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, από τον Ιούλιο τόσο το δίπλωμα οδήγησης όσο και η αστυνομική ταυτότητα θα περαστούν σε ψηφιακή μορφή στο κινητό και ο καθένας θα μπορεί να κυκλοφορεί έχοντας μόνο το smartphone του μαζί. Οι πολίτες, μπαίνοντας στην εφαρμογή του gov.gr και εισάγοντας τα προσωπικά τους στοιχεία, θα μπορούν να «κατεβάσουν» ταυτότητα και δίπλωμα σε ψηφιακή μορφή. 

Η «πιλοτική» χρήση με το ψηφιακό πιστοποιητικό σχετικά με τους εμβολιασμούς (ή τη νόσηση) του Covid, σε συνδυασμό με την ψηφιακή ταυτότητα, απέδειξε πως η χρήση του κινητού είναι πλέον σε θέση να αντικαταστήσει τα κλασικά χαρτιά και τις παλιές κάρτες.  

Μάλιστα, επειδή -όπως τόνισε ο υπουργός- πλέον όλα γίνονται ψηφιακά, σταδιακά θα έρθει και ο ενιαίος αριθμός του πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χρειάζεται να θυμούνται μόνο έναν αριθμό, ο οποίος θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αυτή ταυτότητα που θα κάνει download ο κάθε πολίτης θα διαθέτει και QR Code, έτσι ώστε ο εκάστοτε κρατικός λειτουργός να μπορεί να αναγνωρίσει τον συγκεκριμένο κωδικό.

Η νέα εφαρμογή, με την ονομασία Car Wallet, αρχικά θα έχει δίπλωμα και ταυτότητα, ενώ σταδιακά θα παρέχει πρόσβαση και στα παρακάτω στοιχεία, έχοντας πλήρη νομική ισχύ σε περίπτωση ελέγχου της Αστυνομίας:
• Δίπλωμα οδήγησης
• Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
• Ασφαλιστήριο οχήματος
• Βεβαίωση ΚΤΕΟ
• Βαθμοί στο point system
• Ιστορικό συντήρησης οχήματος

Όπως όλα δείχνουν, μια εφαρμογή στο κινητό θα είναι σε θέση να περιέχει όλα τα στοιχεία οδηγού και οχήματος, ώστε ο κάθε έλεγχος να μπορεί να γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. 

Εσείς θα ακολουθήσετε την ψηφιακή εξέλιξη ή θα συνεχίσετε να έχετε στο πορτοφόλι σας όλα τα χαρτιά, τόσο τα δικά σας όσο και του οχήματος που οδηγείτε;
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης