Αναμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια, τα επίπεδα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας των οχημάτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον συγκεκριμένο τομέα.

Από το 1998 έως το 2015 τα άλματα προόδου που έχουν κάνει οι κατασκευαστές είναι πραγματικά τεράστια. Τα σημερινά αυτοκίνητα δεν έχουν καμία σχέση όσον αφορά στην ασφάλεια με τα παλαιότερα, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από το παρακάτω video.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός δοκιμών πρόσκρουσης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (ANCAP), πραγματοποίησε ένα crash test μεταξύ μιας Toyota Corolla του 1998 και μιας Corolla του 2015 – δικού μας Auris. Η δοκιμή έγινε με 64 χλμ./ώρα και αφορούσε πλαγιομετωπική πρόσκρουση.

Το αποτέλεσμα είναι σοκαριστικό, καθώς το αυτοκίνητο 20ετίας διαλύθηκε κυριολεκτικά, σε αντίθεση με το καινούργιο, όπου ο θάλαμος επιβατών έμεινε σχεδόν ανέπαφος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οδηγός του παλαιότερου Corolla μόνο με θαύμα θα μπορούσε να επιβιώσει από σύγκρουση με 64 χλμ./ώρα, ακόμη και αν το όχημα διέθετε αερόσακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του οργανισμού είναι να αναδείξει το πρόβλημα με τα αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών τα οποία συνεχίζουν να κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους. Ο επικεφαλής του ANCAP, James Goodwin, αναγνωρίζει ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν λόγω χρημάτων, ωστόσο αυτό εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους.

Πρόσφατη έρευνα στις συγκεκριμένες χώρες έδειξε ότι, τα αυτοκίνητα κατασκευής πριν το 2000 καλύπτουν το 20% του συνολικού στόλου και οι οδηγοί που εμπλέκονται σε ατύχημα έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης