Πλήρως ενημερωμένος για τις διαδικασίες παραποίησης των στοιχείων στους πετρελαιοκινητήρες και τις παράνομες μεθόδους που ακολούθησε ο όμιλος, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τις Αρχές, ήταν ο πρώην πρόεδρος και CEO του VW Group, Martin Winterkorn.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη δημόσια έγγραφα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Winterkorn λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο ενέκρινε σχέδιο για τη μερική αποκάλυψη λεπτομερειών στις αρχές των ΗΠΑ, σχετικά με το λογισμικό χειραγώγησης των μετρήσεων ρύπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, υπέγραψε μια σειρά από προπαρασκευαστικά έγγραφα, ώστε οι εκπρόσωποι της VW να αποκαλύψουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το παράνομο λογισμικό στους κινητήρες diesel. Στις 5 Αυγούστου του 2015, στελέχη της εταιρείας αναγνώρισαν πως οι 2.0 TDI κινητήρες δεν πληρούν τα πρότυπα εκπομπών ρύπων, δηλώνοντας ότι οι μηχανικοί εργάζονται για να λύσουν το πρόβλημα.

Ωστόσο, στις 18 Σεπτεμβρίου του 2015, οι αρχές ανακάλυψαν την απάτη, με τον Martin Winterkorn να υποβάλλει την παραίτησή του και τη VW να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Ο πρώην πρόεδρος αποτελεί θέμα έρευνας, καθώς οι αρχές θεωρούν πως γνώριζε τα πάντα. Ο εκπρόσωπος της VW, Eric Felber, υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει τίποτα όταν μια έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Παράλληλα, η Bosch, προμηθευτής του επίμαχου λογισμικού, προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων που σχετίζονταν με το σκάνδαλο dieselgate, αρνούμενη και αυτή με τη σειρά της να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης