Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Στη διαδικασία της εξέλιξης βρίσκεται η νέα γενιά αυτοκινήτων της σουηδικής φίρμας. Τα οχήματα βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα SPA 2, θέτοντας νέα πρότυπα στους τομείς της ασφάλειας και της τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μοντέλα αναμένονται στην αγορά το 2022 και, όπως ανακοίνωσε η Volvo, θα παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους αυτόνομης κίνησης στους αυτοκινητόδρομους.

Διαθέτουν LiDAR τελευταίας γενιάς που προέρχεται από την εταιρεία Luminar και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να τοποθετείται στην οροφή των οχημάτων χωρίς να επηρεάζεται η αεροδυναμική.

Το Luminar LiDAR θα μπορεί να σκανάρει τρισδιάστατα και με ακρίβεια όλο το περιβάλλον περιμετρικά του αυτοκινήτου εκπέμποντας εκατομμύρια παλμούς τύπου λέιζερ. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργεί έναν προσωρινό χάρτη σε πραγματικό χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να ενεργοποιηθεί το Highway Pilot και το όχημα να κινηθεί εντελώς αυτόνομα στον ανοιχτό δρόμο, το σύστημα θα πρέπει να έχει ελέγξει τόσο την περιοχή όσο και τις συνθήκες που επικρατούν και να έχει αποφασίσει ότι είναι ασφαλές να το πράξει.

Το κλειδί για την επιτυχία της αυτόνομης οδήγησης είναι η σωστή αντίληψη και κρίση του συστήματος σε πολύπλοκα περιβάλλοντα και με διαφορετικές ταχύτητες.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής τεχνολογίας της Volvo, Henrik Green, η αυτόνομη κίνηση μπορεί να εξελιχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες στην ιστορία. Για να συμβεί αυτό όμως, πρέπει να ενσωματωθεί με απόλυτη ασφάλεια και υπευθυνότητα. 

Επίσης, όσα αυτοκίνητα πατάνε στην πλατφόρμα SPA 2 θα δέχονται over-the-air ενημερώσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού, γεγονός που επηρεάζει θετικά όλα τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας του πακέτου ADAS. 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης