Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Πρώτα ήρθε η πανδημία και το lockdown. Μετά ήρθαν τα ζητήματα ημιαγωγών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ το 2022, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκανε τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο έτος, η αυτοκινητοβιομηχανία οδεύει προς άλλους 12 σύνθετους μήνες λόγω των συνεχών γεωπολιτικών εντάσεων και του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Το 2022, οι παγκόσμιες πωλήσεις οχημάτων ήταν περίπου 79,4 εκατομμύρια μονάδες, ή 1,9 τοις εκατό λιγότερες από το 2021. Το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JATO Dynamics, οι πωλήσεις αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 79 και 81 εκατομμυρίων μονάδων. Οι θετικές προβλέψεις εξηγούνται κυρίως από τις αναμενόμενες αυξήσεις στις ταξινομήσεις στην Κίνα και την Ινδία, την πρώτη και τέταρτη μεγαλύτερη αγορά νέων οχημάτων στον κόσμο.

Στην Κίνα, η αυξημένη τάση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το πρόσφατο άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να ενισχύσουν τις πωλήσεις κατά 8% και 12% μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ινδία πρόκειται να επιταχύνει την ανάπτυξή της και να πλησιάσει την Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετακινείται στη μεσαία τάξη, η αγορά οχημάτων αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται. 

Η κατάσταση σε ορισμένες ώριμες αγορές δεν είναι πολύ ελπιδοφόρα. Καθώς τα προβλήματα πληθωρισμού συνεχίζονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι πωλήσεις αναμένεται να παραμείνουν σταθερές ή να αυξηθούν κατά πολύ μικρά ποσοστά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο όγκος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 14 εκατ. μονάδες. Ενώ η ζήτηση ανταποκρίνεται θετικά στα πρόσφατα διαθέσιμα ηλεκτρικά οχήματα, οι περισσότεροι καταναλωτές εξακολουθούν να διστάζουν να αλλάξουν από οχήματα εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικά οχήματα.

Στην Ευρώπη, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική κατάσταση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων. Η ανάπτυξη δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 3 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2023. Παρά την αύξηση των EV, που οφείλεται εν μέρει σε δημόσια κίνητρα και πιο ανταγωνιστικές προσφορές, οι καταναλωτές δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να αγοράσουν ακριβότερα αυτοκίνητα.

Η Ρωσία και η οικονομική της επιδείνωση θα ευθύνονται για μεγάλο μέρος της αρνητικής πλευράς αυτής της ιστορίας. Το 2022, ο όγκος των πωλήσεων της μειώθηκε κατά 65 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021. Το 2023, οι πωλήσεις αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται, αλλά με πιο μέτριο ρυθμό μεταξύ 10 και 15 τοις εκατό. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης