Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν το μέλλον της αυτοκίνησης. Όλο και περισσότερες εταιρείες ρίχνουν το βάρος στην εξέλιξη και ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας. Μια από αυτές είναι και η Opel, η οποία διαθέτει στη γκάμα της ένα από τα πιο προηγμένα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Πρόκειται για το Ampera, το οποίο πρόσφατα κέρδισε το βραβείο «International Engine of the Year Award» για τον κινητήρα του. 

Ο κινητήρας επέκτασης αυτονομίας 1.4 λίτρου απέσπασε τη κορυφαία διάκριση απέναντι σε 45 ισχυρούς ανταγωνιστές. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην 14χρονη ιστορία του θεσμού των βραβείων που νικητής αναδεικνύεται ένα τέτοιο μοτέρ. Η κριτική επιτροπή  αποτελούνταν από 76 δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου από 35 χώρες από όλο τον κόσμο. Η επιτροπή, επέλεξε το κινητήρα του Ampera διότι όπως ανέφερε, πρόκειται για μία κορυφαία λύση που συνδυάζει την απόδοση της αμιγώς ηλεκτρικής λειτουργίας με την ευελιξία και άνεση ενός βενζινοκινητήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειώσουμε εδώ, ότι μια μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα 150 ίππων του Ampera και του Volt. Ανάλογα με το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες, η αυτονομία κυμαίνεται από 40 μέχρι 80 χλμ. αποκλειστικά στο πρόγραμμα μπαταρίας, με μηδενικούς ρύπους. Οι τροχοί κινούνται πάντα ηλεκτρικά. Στο πρόγραμμα εκτεταμένης αυτονομίας, που ενεργοποιείται όταν η μπαταρία φτάσει στο ελάχιστο επίπεδο φόρτισης, ο βενζινοκινητήρας 1.4 λίτρου κινεί μία γεννήτρια που παρέχει ενέργεια στην ηλεκτρική μονάδα κίνησης. Έτσι επιτυγχάνεται αυτονομία 500 χιλιομέτρων.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης