Οι εργασίες στο εργοστάσιο Mirafiori της Fiat Chrysler στο Τορίνο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του δικτύου V2G ξεκίνησαν. Με την ολοκλήρωσή του, θα αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του είδους στον κόσμο.

Τα δίκτυα V2G δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αντίστροφα. Με αυτό τον τρόπο τα οχήματα φορτίζονται, ενώ όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο (για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια καύσωνα), τα οχήματα μέσω των μπαταριών τους «δανείζουν» ενέργεια στο σύστημα επιτρέποντας τη σταθεροποίησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η λύση, εκτός από το τεχνικό και περιβαλλοντολογικό όφελος, αντιπροσωπεύει και μια ευκαιρία να μειωθεί το κόστος χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σε πρώτη φάση, στο κέντρο logistics του Mirafiori θα τοποθετηθούν 10 χλμ. καλωδίων που θα συνδέουν 32 αμφίδρομους ταχυφορτιστές με απόδοση έως 50kW έκαστος. Το σύστημα διαχείρισης του δικτύου V2G σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ENGIA Eps. Οι φορτιστές θα μπορούν να φορτίζουν ταυτόχρονα συνολικά έως 64 ηλεκτρικά οχήματα και αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν τον Ιούλιο.

Μέχρι τα τέλη του 2021, το σύστημα θα μπορεί να υποστηρίζει μέχρι και 700 ηλεκτρικά οχήματα, λαμβάνοντας επιπλέον ενέργεια και από το ηλιακό πάρκο απόδοσης 15MW, που επίσης κατασκευάζεται στο Mirafiori και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 5.000 τόνους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ολοκλήρωσή του, το δίκτυο V2G της FCA θα έχει τη δυνατότητα παροχής 25 MW, βελτιστοποιώντας τη ροή ενέργειας που αντιστοιχεί στην κατανάλωση 8.500 νοικοκυριών.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος  

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης