Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η ηλεκτροκίνηση είναι πλέον εδώ. Πολλά αυτοκίνητα τεχνολογίας EV έχουν λανσαριστεί στην Ευρώπη, με τους κατασκευαστές να ετοιμάζουν πλειάδα νέων μοντέλων, τα οποία θα ξεκινήσουν την εμπορική τους πορεία το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 58%, με τη ζήτηση να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2025 τα αυτοκίνητα μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών ρύπων θα καλύπτουν το 20% της αγοράς και το 2030 το μερίδιό τους θα φθάσει το 40%.

Οι οδηγοί ενδιαφέρονται πραγματικά για τη νέα εποχή της κινητικότητας, ωστόσο οι απορίες τους είναι αρκετές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν γνωρίζουν ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός υβριδικού με ένα plug-in hybrid. Ούτε τα είδη των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Ρωτάνε για το κόστος απόκτησής τους, αν επιβαρύνουν το περιβάλλον και πώς επαναφορτίζονται.

Ο επικεφαλής ηλεκτρικών της Seat, Josep Bons, δίνει τις απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα.  

1. Ποια είναι τα είδη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων;

Υπάρχουν τριών ειδών αυτοκίνητα που αξιοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια. Πρώτον τα υβριδικά, τα οποία συνδυάζουν έναν συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα, ανακτώντας ενέργεια κατά την πέδηση.

Δεύτερον τα plug-in hybrid, που τροφοδοτούνται επίσης από παραδοσιακό κινητήρα και ηλεκτρικό μοτέρ αλλά μπορούν να επαναφορτιστούν με τη χρησιμοποίηση πρίζας και τρίτον τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα τα οποία φέρουν μόνο ηλεκτροκινητήρα και φορτίζουν αποκλειστικά από πρίζα, ταχυφορτιστή ή wallbox.

2. Πού μπορώ να φορτίσω το αυτοκίνητό μου;

Οι κάτοχοι μπορούν να φορτίσουν στους σταθμούς φόρτισης (δημόσιους ή ιδιωτικούς) που είναι εγκατεστημένοι σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, σε χώρους στάθμευσης ή γραφεία. Επίσης, από το σπίτι τους χρησιμοποιώντας επιτοίχιους ταχυφορτιστές ή την απλή πρίζα.

Στην πραγματικότητα, το 70% των φορτίσεων γίνεται στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας. Παράλληλα, το δίκτυο τροφοδοσίας αυξάνεται συνεχώς σε όλη την Ευρώπη. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 100.000 σταθμοί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι το 2025 θα φθάσουν τα 2 εκατομμύρια. 

3. Ποια είναι η αυτονομία των αμιγώς ηλεκτροκίνητων;

Η αυτονομία κυμαίνεται από 200 έως 400 χιλιόμετρα ανάλογα με την μπαταρία κάθε μοντέλου. Βέβαια, το el-Born της Seat θα φθάνει τα 420 χλμ. Η διάρκεια εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο οδήγησης, με τα ηλεκτροκίνητα να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια μέσα στην πόλη.

4. Έχουν πραγματικά μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν εκπέμπουν καθόλου ρύπους όταν κινούνται. Αν υπολογίσουμε την κατασκευή και τη διάρκεια του κύκλου ζωής, παράγουν ενέργεια έως 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με ένα συμβατικό όχημα.

5. Είναι πιο ακριβά από ένα αυτοκίνητο βενζίνης και diesel;

Αυτήν τη στιγμή ναι. Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται όμως και την τεχνολογία να προχωρά, η τιμή τους θα μειώνεται συνεχώς. Στόχος των εταιρειών είναι να προσφέρουν ηλεκτροκίνητα για όλους σε προσιτές τιμές. Ωστόσο, αυτό θα συμβεί στην πράξη τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, τα ηλεκτρικά καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με τα βενζίνης και diesel, με τους οδηγούς να επωφελούνται των φοροαπαλλαγών και των κινήτρων που προσφέρουν οι κυβερνήσεις, φορτίζοντας με χαμηλό κόστος σε διάφορους σταθμούς, περνώντας ελεύθερα από τα διόδια και έχοντας πρόσβαση σε ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης