Πέντε αστέρια κατάφερε να αποσπάσει το Toyota Prius στο νέο και αυστηρότερο EcoTest της μεγαλύτερης γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ADAC. Το ιαπωνικό μοντέλο ξεχώρισε ανάμεσα σε 55 αυτοκίνητα τα οποία δοκιμάστηκαν με βάση τα νέα κριτήρια, σε ίδιες συνθήκες. Το Toyota Prius ήταν το πρώτο που συγκέντρωσε συνολικά 90 μονάδες, με τη μέση κατανάλωση να φθάνει τα 4,58 λίτρα/100χλμ..

Τον περασμένο Απρίλιο, η λέσχη ADAC υιοθέτησε αυστηρότερα κριτήρια για το EcoTest. Το νέο στοιχείο ήταν ο κύκλος WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure, που αντιστοιχεί στον προγραμματισμένο μελλοντικό παγκόσμιο κύκλο οδήγησης για μέτρηση της κατανάλωσης. Επιπλέον, το αυτοκίνητο υποβάλλεται στον νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης New European Driving Cycle (NEDC) και στον κύκλο ADAC highway. Σημαντική αλλαγή είναι ότι το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί κατά τη διάρκεια των κύκλων WLTP και ADAC highway. Επιπλέον, οι τιμές ρύπων από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση -«well-to-wheel»- λαμβάνονται υπ’ όψιν στους υπολογισμούς των εκπομπών CO2 και αφορούν στους ρύπους που δημιουργούνται από την παραγωγή οχημάτων ή τη μεταφορά καυσίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Toyota Prius συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα με έναν ηλεκτροκινητήρα και λανσαρίστηκε πριν από 15 χρόνια ως το πρώτο πλήρως υβριδικό όχημα μαζικής παραγωγής. Από τότε, η Toyota έχει διευρύνει την παγκόσμια υβριδική γκάμα της, για να συμπεριλάβει 18 πλήρως υβριδικά, επιβατικά μοντέλα Toyota και Lexus, πετυχαίνοντας ένα σημαντικό ορόσημο: πωλήσεις 4 εκατομμυρίων μονάδων πλήρως υβριδικών οχημάτων στα τέλη του περασμένου Απρίλη. Στην Ευρώπη, η ιαπωνική φίρμα διαθέτει τα Yaris Hybrid, Auris Hybrid και Prius, επιπλέον των Toyota Prius+ και Prius Plug-in Hybrid, που λανσαρίστηκαν πρόσφατα στη νέα οικογένεια Toyota Prius.

Επιμέλεια: Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης