Του Λουκά Παπαλάμπρου

To νεότερο αριστούργημα του Christian von Koengisegg και των συνεργατών του, το εξωτικό τετράτροχο το οποίο σκοπεύει να συντρίψει το ρεκόρ τελικής ταχύτητας, ξεκίνησε τις δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σουηδική φίρμα επισκέφθηκε την πίστα δοκιμών στο Angelholm, με την εκθαμβωτική Jesko Absolut να λάμπει σαν σταρ στο φυσικό της χώρο. Οι μηχανικοί της Koenigsegg συγκεντρώνουν όλα τα δεδομένα και τα αναλύουν, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για το μεγάλο εγχείρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αυτοκίνητο είναι εκπληκτικά γρήγορο. Στις προσομοιώσεις έχει σπάσει το φράγμα των 500 χλμ./ώρα, ωστόσο, σημασία έχει τι θα κάνει στον πραγματικό κόσμο.

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Koenigsegg, είναι βέβαιος πως η Jesko Absolut θα διαλύσει τα χρονόμετρα, σημειώνοντας ασύλληπτες ταχύτητες. Τίποτα και κανείς δεν θα μπορεί να την ακολουθήσει όταν ο οδηγός βυθίσει το πόδι στο γκάζι. Η δύναμή της είναι τρομακτική, με τον V8 5.0 twin turbo κινητήρα να αποδίδει περισσότερους από 1.600 ίππους και 1.500 Nm ροπής με τη χρήση καυσίμου E85.

Το μοτέρ συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο LST 9 σχέσεων, το οποίο αλλάζει τις ταχύτητες σε χρόνο 20 msec. Το αυτοκίνητο έχει βάρος μόλις 1.320 κιλά, το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από εξωτικά υλικά όπως carbon και μαγνήσιο, ενώ ο αεροδυναμικός συντελεστής αγγίζει το εκπληκτικό 0,278 Cd.

Πατάει σε ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2 R διαστάσεων 265/35 R20 εμπρός και 325/30 R21 πίσω, φοράει carbon κεραμικούς δίσκους 410 και 395 χλστ. με 6πίστονες και 4πίστονες δαγκάνες, φέρει ειδικά εξελιγμένη ανάρτηση και όλα τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι ενεργά. Πίσω δεν διαθέτει κλασική φτερούγα, αλλά δύο πτερύγια που έχουν εμπνευστεί από τα μαχητικά αεροσκάφη.

Η Jesko Absolut παράγει έως 1.400 κάθετης αεροδυναμικής πίεσης και όσο αυξάνεται η ταχύτητα, τόσο ο οδηγός νιώθει ότι το αυτοκίνητο παραμένει «βιδωμένο» στο οδόστρωμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης