Ο ευρωπαϊκός οργανισμός που αξιολογεί όλα τα νέα αυτοκίνητα τα οποία λανσάρονται στη Γηραιά Ήπειρο στους τομείς της ασφάλειας των επιβατών, των παιδιών, των πεζών και της λειτουργίας των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής τα μοντέλα θα αξιολογούνται και για τις εκπομπές ρύπων, τα καυσαέρια και τα μικροσωματίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δοκιμές θα γίνονται από τον Green NCAP σε ειδικά εργαστήρια που δημιουργήθηκαν σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

Το σύστημα αξιολόγησης θα χρησιμοποιεί αστέρια, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα crash test. Μάλιστα, ο Green NCAP πραγματοποίησε δοκιμές σε 12 μοντέλα, δίνοντας στη δημοσιότητα τη βαθμολογία.
Το τελικό αποτέλεσμα βγήκε έπειτα από τις επιδόσεις των οχημάτων σε δύο δείκτες (Δείκτης Καθαρού Αέρα και Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης – με άριστα το 10).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ήταν φυσικό, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα BMW i3 και Hyundai Ioniq αξιολογήθηκαν με 5 αστέρια, ενώ αυτά με κινητήρες εσωτερικής καύσης έλαβαν χαμηλότερη βαθμολογία. Για παράδειγμα, το Volkswagen up! GTI πήρε 4 αστέρια έχοντας συνολικά καλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, τα BMW X1 2.0d και Mercedes-Benz A-Class A200 απέσπασαν 3 αστέρια, δηλαδή είχαν μέση έως καλή απόδοση, το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost είχε μέτρια απόδοση και τα Audi A7 50 TDI, Volvo XC40 T5 και Subaru Outback 2.5 οριακά αποδεκτές περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Τα Volkswagen Golf 1.6 TDI, Fiat Panda 1.0 και Ford Fiesta 1.0 EcoBoost προδιαγραφών Euro 6b δεν κατάφεραν να πάρουν κανένα αστέρι.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης