Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Κάθε χρόνο,το Euro NCAP δημοσιεύει τη λίστα με τα αυτοκίνητα που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Πώς όμως καθορίζεται ο νικητής. Και ποια είναι αυτά τα στοιχεία που κάνουν κάθε αυτοκίνητο να ξεχωρίζει; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή του Euro NCAP αξιολογεί και βαθμολογεί κάθε αυτοκίνητο που περνάει από μια σειρά δοκιμασιών. Όλα όσα εξετάζονται έχουν σχέση με την ασφάλεια των ενήλικων επιβατών, των παιδιών επιβατών και των πεζών. Το άθροισμα των βαθμολογιών σε αυτές τις κατηγορίες, καθορίζει τον καλύτερο νικητή στην κατηγορία.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την κατάταξη 5 αστέρων στο Euro NCAP, το ολοκαίνουριο Nissan Qashqai κέρδισε το Βραβείο Best in Class 2021, στην κατηγορία Small Off-Road, από το ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (Euro NCAP).

Το Euro NCAP βαθμολόγησε το νέο Qashqai με 91% για την προστασία των ενηλίκων και των παιδιών, κατατάσσοντάς το μεταξύ των καλύτερων στο γκρουπ των ανταγωνιστών του.Το Qashqai είναι στημένο στην ενισχυμένη δομή της πλατφόρμας CMF-C. Αυτή είναι κατασκευασμένη με χάλυβα εξαιρετικά υψηλής αντοχής σε βασικά σημεία για βελτίωση της ακαμψίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεχνολογία της νέας πλατφόρμας επιτρέπει την απορρόφηση και τη μείωση της δύναμης της πρόσκρουσης πριν φτάσει στην κυψέλη ασφαλείας των επιβατών. Η προσθήκη ενός κεντρικού αερόσακου,  ο πρώτος για την Nissan στην Ευρώπη,  για την αποφυγή της σύγκρουσης κεφαλών μεταξύ του οδηγού και του συνοδηγού σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης συνετέλεσε στο να συγκεντρώσει το Qashqai έως και 16 βαθμούς στη δοκιμή πλευρικής πρόσκρουσης.

Σχεδόν μέγιστος βαθμός (23,8 από τους 24) επιτεύχθηκε για την προστασία των παιδιών, όπως μέγιστη βαθμολογία (12 βαθμοί) αποσπάστηκε και για τον έλεγχο εγκατάστασης παιδικού καθίσματος.Οι κριτές βαθμολογούν ακόμη την προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου. Το Qashqai πέτυχε βαθμολογία 70% σε δοκιμές προστασίας ποδηλατών και πεζών. 

Το νέο Qashqai διαθέτει πολλά βοηθήματα ενεργητικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Intelligent Emergency Braking, το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό και φρενάρει εάν το αυτοκίνητο «αντιληφθεί» πρόσκρουση με όχημα, πεζό ή ποδηλάτη. Αυτό το βοήθημα είναι στάνταρ στη γκάμα του νέου Qashqai, από την αρχική έκδοση.

Βοηθήματα ασφαλείας
Το Euro NCAP αναγνωρίζει ότι είναι πάντα προτιμότερο να αποτρέπονται τα ατυχήματα  και δίνει βαθμούς στην τεχνολογία που βοηθά τους οδηγούς να αποφεύγουν τις συγκρούσεις. Με αυτή την λογική, το Qashqai σημείωσε εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία και σε αυτή την περίπτωση, φτάνοντας το 95%, χάρη στις τεχνολογίες Intelligent Mobility της Nissan. 

Ως πρωτιά για την Nissan στην Ευρώπη είναι και η προσθήκη ενός head-up display στο νέο Qashqai, που επιτρέπει στον οδηγό να παρακολουθεί την ταχύτητά του οχήματος, τις οδηγίες πλοήγησης και το ισχύον όριο ταχύτητας χωρίς να παίρνει τα μάτια του από το δρόμο.

Όλα εξετάζονται και όλα βαθμολογούνται. ‘Όπως για παράδειγμα δεν πέρασε απαρατήρητο η προσθήκη έξυπνων προβολέων, οι οποίοι προσαρμόζουν το σχήμα της δέσμης για να αποτρέψουν το «θάμπωμα» των επερχόμενων οδηγών. Όπως καταλαβαίνετε αυτή η τεχνολογία ενισχύει το επίπεδο ασφαλείας.

Το μοντέλο διαθέτει επίσης το Blind Spot Intervention που ανιχνεύει ένα άλλο όχημα που δεν έχει δει ο οδηγός σε μια παραπλήσια λωρίδα και κατευθύνει ενεργά το Qashqai πίσω στη λωρίδα του και μακριά από τον κίνδυνο. Το Rear Cross Traffic Alert αποτρέπει επίσης τις συγκρούσεις κατά την όπισθεν εκτός θέσεων στάθμευσης.

Η πλατφόρμα Alliance CMF-C πάνω στην οπόία είναι «χτισμένο» το Qashqai δίνει πιο άκαμπτη δομή ενω με τη χρήση προηγμένων υλικών και νέων τεχνικών παραγωγής  το αυτοκίνητο είναι κατα 60 κιλά ελαφρύτερο από τον προκατόχο του.
Στην Ελλάδα οι τιμές του νέου Qashqai  ξεκινούν από τις 24.490 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης