Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε κτηριακή εγκατάσταση, που χρησιμοποιεί μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων, είναι πλέον γεγονός.

Το στάδιο «Johan Cruijff Arena» στο Άμστερνταμ είναι σε θέση να χρησιμοποιεί «έξυπνα» τη δική του βιώσιμη ενέργεια, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός σταθερού ενεργειακού δικτύου στην Ολλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα αποθήκευσης 3 megawatts παρέχει πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό ενεργειακό εφοδιασμό για το γήπεδο, τους επισκέπτες, τις γειτονικές εγκαταστάσεις, όπως και για το ενεργειακό πλέγμα της χώρας. Συνδυάζοντας τις μονάδες μετατροπής ισχύος της Eaton και το ισοδύναμο 148 μπαταριών από αυτοκίνητα Nissan Leaf, το σύστημα είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά.

Η ενέργεια που παράγεται από τους 4.200 ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του Arena μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο. Το συγκεκριμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα παρέχει εφεδρική ισχύ, μειώνοντας τη χρήση των γεννητριών ντίζελ, και θα προσφέρει «ανακούφιση» στο ενεργειακό δίκτυο, εξομαλύνοντας την απαιτούμενη ζήτηση όταν απαιτείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το μοναδικό έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House και του Johan Cruijff ArenA, με την υποστήριξη των Amsterdam Climate and Energy Fund (AKEF) και Interreg.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης