Συχνά οι σχεδιαστές αυτοκινήτου αναφέρουν ότι ένα καλά σχεδιασμένο αυτοκίνητο μπορεί να «περιγραφεί» με μόλις μια ή δύο γραμμές. Τρανό παράδειγμα αυτής της άποψης αποτελεί το Fiat 500.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1957, η πένα του Dante Giacosa πέτυχε ακριβώς τον στόχο, επιτυγχάνοντας ένα μοναδικό στιλιστικό αποτέλεσμα, το οποίο μέχρι σήμερα περιγράφεται ως ύμνος στην κομψότητα.

63 χρόνια αργότερα, οι σχεδιαστές του Centro Stile της Fiat σήκωσαν το γάντι,  δημιουργώντας με μία γραμμή το νέο ηλεκτρικό 500. Μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, ο Klaus Busse και η ομάδα του βρήκαν την ιδανική ισορροπία μεταξύ ρετρό και μοντέρνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιφάνειες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά καθαρές, ενώ τόσο το προφίλ, όσο και οι εμπρός και πίσω όψεις είναι άμεσα αναγνωρίσιμες. Μια γραμμή αρκεί και εδώ για να περιγράψει απόλυτα το αυτοκίνητο, το οποίο επιφυλάσσει εκτός από έξυπνα «Easter Eggs» (κρυμμένες σχεδιαστικές εκπλήξεις) και ιδιαίτερες λεπτομέρειες που φέρουν νέες ιδέες στον χώρο του σχεδιασμού.

Σε σχέση με το αυθεντικό Fiat 500, στο ηλεκτρικό, η γραμμή του καπό κατέβηκε χαμηλότερα και πλέον τέμνει τα φώτα, προσδίδοντας ένταση και δυναμισμό. Το αυτοκίνητο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο στο σκοτάδι, με το γυάλινο φτερό στα πλευρικά φλας να δίνει μια φουτουριστική όψη.

Οι επιφάνειες, μεταλλικές και γυάλινες, σε συνδυασμό με τα φωτιστικά σώματα και τις υπόλοιπες σχεδιαστικές επιλογές δίνουν το δικαίωμα και στο ηλεκτρικό 500 να απολαμβάνει μία θέση στα μοντέλα που έχουν το προνόμιο να μπορούν οπτικά να περιγραφούν με μια μόνο μια γραμμή. Άλλωστε όπως δείχνει και το παρακάτω σύντομο video, αυτή η σπάνια σχεδιαστική φιλοσοφία ξεπερνά τα στενά όρια του στυλ και περνά στη συνολική παρουσία ενός μοντέλου που στο πέρασμα του χρόνου προσαρμόστηκε στις ανάγκες κάθε εποχής, επιβάλλοντας τον απαράμιλλο χαρακτήρα του.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης