Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το μέλλον του αυτοκινήτου, με τις περισσότερες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, να προσφέρουν στους καταναλωτές κίνητρα προκειμένου να αγοράσουν ένα μοντέλο με τη συγκεκριμένη μορφή κίνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νορβηγία αποτελεί παράδειγμα για όλους, κάνοντας συνεχόμενα ρεκόρ πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για να καταλάβετε για τι επίπεδα μιλάμε, τον Αύγουστο οι πωλήσεις αντιστοιχούσαν στο 14,5% των συνολικών ταξινομήσεων, ενώ το Σεπτέμβριο στο 14,3%.

Οι κάτοικοι της σκανδιναβικής χώρας, επιλέγουν όλο και περισσότερο τα ηλεκτροκίνητα, με το Nissan Leaf να είναι πρώτο σε πωλήσεις τον περασμένο μήνα, το BMW i3 δεύτερο και τα VW E-Golf και E-Up! να ακολουθούν.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά έχουν πωληθεί από τις αρχές του έτους, πάνω από 14.000 μοντέλα, με το Leaf να έχει κερδίσει 3.745 καταναλωτές. Το Tesla Model S παρότι τους τελευταίους μήνες δεν τα πήγε πολύ καλά, είναι δεύτερο στο σύνολο με 3.535 μονάδες.

Φυσικά, αυτή η ζήτηση δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας παρέχει στους κατοίκους μια σειρά από προνόμια και κίνητρα, όπως κρατική επιδότηση αγοράς, απουσία τεκμηρίου, φόρου πολυτελείας, πολυτελούς διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, ο κάτοχος δεν πληρώνει παρκινγκ, κυκλοφορεί ελεύθερα στο κέντρο της πόλης, φορτίζει το αυτοκίνητο δωρεάν και γρήγορα μέσω των χιλιάδων δικτύων και κινείται νόμιμα στους λεωφορειόδρομους. 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης