Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεχίζουν να εξελίσσουν τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, σε μια προσπάθεια να κάνουν τα επιβατικά οχήματα πιο ασφαλή και άνετα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύντομα θα δούμε αυτοκίνητα που παρκάρουν τελείως αυτόνομα, εκτελούν τους απαραίτητους ελιγμούς και επιστρέφουν μόνα τους στον χώρο παραλαβής από τον πελάτη. Κι όλα αυτά με μια εφαρμογή στο smartphone που στέλνει τις κατάλληλες εντολές.

Ford Motor, Bosch και Bedrock -η τελευταία δραστηριοποιείται στο real estate- ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα με διασυνδεδεμένα οχήματα που μπορούν να κινούνται μόνα τους και να παρκάρουν χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη στο Assembly Garage του Ντιτρόιτ.

Πρόκειται για το πρώτο κλειστό γκαράζ στις ΗΠΑ που διαθέτει τις υποδομές για αυτόνομη στάθμευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οχήματα λειτουργούν αυτόνομα σε μεγάλο βαθμό μέσω επικοινωνίας με την έξυπνη υποδομή στάθμευσης της Bosch (Vehicle-to-Infrastructure – V2I). Οι αισθητήρες της υποδομής αναγνωρίζουν και εντοπίζουν το όχημα, καθοδηγώντας το να παρκάρει, αποφεύγοντας πεζούς και τυχόν άλλα εμπόδια. Εάν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν κάτι στην πορεία του οχήματος, μπορούν να σταματήσουν ακαριαία την κίνησή του.

Φτάνοντας στο γκαράζ, ο οδηγός αφήνει το όχημά του σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και μέσω εφαρμογής για smartphone στέλνει το όχημα στη θέση στάθμευσης, με αυτόνομους ελιγμούς. Με την ίδια εφαρμογή, ο χρήστης ζητά την επιστροφή του οχήματος στον ειδικό χώρο παραλαβής. Με τον τρόπο αυτό, αφενός επισπεύδεται η διαδικασία στάθμευσης, αφετέρου δεν χρειάζεται κανείς να αναζητά το όχημά του επιστρέφοντας στο γκαράζ.

Εκτός από την αυτόνομη στάθμευση, ένα όχημα μπορεί επίσης να κινείται μόνο του σε διάφορους χώρους μέσα στο γκαράζ ώστε να απολαμβάνει ειδικές υπηρεσίες, όπως φόρτιση της μπαταρίας του ή πλύσιμο. Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού project, η Ford, η Bedrock και η Bosch θα παρουσιάσουν τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ένα όχημα και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινείται από το ένα σημείο εξυπηρέτησης στο άλλο καταλήγοντας στη θέση στάθμευσης, πριν ο χρήστης το καλέσει να επιστρέψει για να αποχωρήσουν.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης