Του Λουκά Παπαλάμπρου

Νέα στοιχεία για την πολυαναμενόμενη Evija, το εκθαμβωτικό ηλεκτροκίνητο hypercar το οποίο στοχεύει να συντρίψει κάθε ρεκόρ ταχύτητας, έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική φίρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Lotus ολοκληρώνει σιγά σιγά τις δοκιμές εξέλιξης του οχήματος, καθώς στα τέλη του έτους έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι πρώτες παραδόσεις στους εκλεκτούς πελάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αποκαλύπτει ο Gavan Kershaw, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας και δοκιμαστής, η Evija μπορεί να μετατραπεί από ένα χρηστικό αυτοκίνητο για καθημερινές μετακινήσεις σε ένα αγωνιστικού τύπου τετράτροχο με το πάτημα ενός διακόπτη από το εντυπωσιακό τιμόνι.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του πέντε προγράμματα λειτουργίας (Range, City, Tour, Sport και Track).

Στο Range, η δύναμη περιορίζεται στους 1.000 ίππους και η ροπή στα 800 Nm. Η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα και το σύστημα διαχείρισης ισχύος μεγιστοποιεί την αυτονομία στα 450 χιλιόμετρα.

Στο City, όλα λειτουργούν με βάση τις άνετες μετακινήσεις σε αστικό περιβάλλον.

Στο Tour, η ισχύς αυξάνεται στους 1.400 ίππους, το σύστημα τετρακίνησης εμπλέκεται αυτόματα όπου απαιτείται, ενώ το πλαίσιο και οι αναρτήσεις ρυθμίζονται με βάση τις μεγάλες αποστάσεις.

Στο Sport, η δύναμη του συνόλου εκτοξεύεται στους 1.700 ίππους και τα 1.700 Nm ροπής. Τα συστήματα ελέγχου ευστάθειας προσαρμόζονται για δυναμική οδήγηση και τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα ενεργοποιούνται.

Το προφίλ Track είναι το πιο ακραίο. 2.000 ίπποι ξεχύνονται στην άσφαλτο. Τα πτερύγια στο αμάξωμα λαμβάνουν θέση μάχης, η ανάρτηση σκληραίνει, το τιμόνι γίνεται πιο άμεσο και το πλαίσιο προσαρμόζεται για βίαιες επιταχύνσεις. Τα 0-100 επιτυγχάνονται σε περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και τα 0-300 σε λιγότερα από 9 δεύτερα. Όσο για την τελική ταχύτητα, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 320 χλμ./ώρα.

Θυμίζουμε ότι η Evija θα παραχθεί σε μόλις 130 μονάδες, με την τιμή να ορίζεται στα 1,9 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τους φόρους. Η παραγωγή θα ξεκινήσει σύντομα, με τους αγοραστές να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το αυτοκίνητο μέσω του ειδικού configurator.

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης