Επιμέλεια: Αλέξης Σφαέλος

Η Mazda έχει ως κύριο στόχο να προσφέρει την καλύτερη εμπειρία οδήγησης στους αγοραστές της και ένα σημαντικό κριτήριο για να το πραγματοποιήσει είναι η ασφάλεια. Δίνοντας μεγάλη σημασία στα συστήματα ασφάλειας του αυτοκινήτου όσον αφορά και την ενεργητική αλλά και στην παθητική ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας με την ενεργητική ασφάλεια σε σχεδόν όλα τα νέα μοντέλα της Mazda, o βασικός εξοπλισμός συμπεριλαμβάνει το i-Activsense. Πρόκειται για ένα σύνολο συστημάτων ασφάλειας: Κάμερες και αισθητήρες τοποθετημένοι μέσα και γύρω από το αυτοκίνητο, παρακολουθούν την κυκλοφορία και ολόκληρο το περιβάλλον οδήγησης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του οδηγού και των άλλων χρηστών του δρόμου.

 

Συμπληρώνοντας το έξυπνο σύστημα πέδησης το οποίο μπορεί να προβλέψει μια σύγκρουση και αυτόματα να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Όπως και τα συστήματα προειδοποίησης για την κυκλοφορία μπροστά και πίσω από το αυτοκίνητο, βοηθούν τον οδηγό σε περιπτώσεις οδήγησης όπου η ορατότητά του είναι περιορισμένη, όπως σε μία διασταύρωση ή όταν κινείται με όπισθεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Η Mazda δεν σταματάει μόνο εκεί, επικεντρώνεται στον οδηγό προσφέροντας το σύστημα παρακολούθησης της συμπεριφοράς του:

Μια κάμερα τοποθετημένη στο εσωτερικό της καμπίνας παρακολουθεί τα σημάδια κόπωσης, όπως τις κινήσεις των βλεφάρων και το βλέμμα του και ειδοποιεί τον οδηγό μέσω ηχητικού μηνύματος πριν εκείνος χάσει τη συγκέντρωσή του. Σε συνδυασμό με το radar cruise (MRCC),  το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες και καταφέρνει να διατηρήσει μια ασφαλή απόσταση από τον προπορευόμενο σε καταστάσεις κίνησης κάνοντας την οδήγηση όχι μόνο ποιό ξεκούραστη αλλά και ποιό ασφαλής.

 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την οδική ασφάλεια είναι η σαφής εικόνα του δρόμου, όπου μέσω των εξελιγμένων προβολέων LED της Mazda, ο οδηγός έχει την καλύτερη δυνατή ορατότητα μέσω εξελιγμένων συστημάτων όπου προσαρμόζουν τη μεγάλη σκάλα για να παρέχουν ορατότητα στο οδηγό χωρίς να στραβώνει τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Έλεγχος συστημάτων με ειδικά ραντάρ που παρακολουθούν τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το αυτοκίνητο. Με ήχους ο οδηγός ειδοποιείται για κάθε πιθανό κίνδυνο, όπως για παράδειγμα όταν βγαίνει από τη λωρίδα του χωρίς να ενεργοποιήσει το φλάς.

Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί σε συνδυασμό με διάφορα συστήματα προειδοποίησης και υποβοήθησης εκτροπής και διατήρησης πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας, που βοηθούν το αυτοκίνητο να κινείται κάθε στιγμή με ασφάλεια στο δρόμο.

 

 

Η γιαπωνέζικη εταιρία δίνει μεγάλη προσοχή και στην παθητική ασφάλεια. Ο σχεδιασμός κάθε αυτοκινήτου είναι βασισμένος στον οδηγό. Οι εμπρός και μεσαίες κολώνες (Α και Β) ,το ταμπλό και ο πίνακας οργάνων είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε ο οδηγός να έχει καθαρό οπτικό πεδίο διατηρώντας παράλληλα μια άνετη θέση οδήγησης.

Με αυτόν τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό η Mazda επιτρέπει στο οδηγό να εστιάσει τη συγκέντρωσή του στην οδήγηση. Τέλος μια οθόνη (head-up display) διαθέσιμη σχεδόν σε όλα τα μοντέλα παρέχει όλες της σημαντικές πληροφορίες του αυτοκινήτου στο οδηγό χωρίς να αποσπά το βλέμμα του από τον δρόμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης