Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Θέμα χρόνου είναι να λανσαριστεί στις αγορές της Ευρώπης η τεχνολογική ναυαρχίδα της βαυαρικής φίρμας, το πιο εξελιγμένο, ψηφιακό και high-tech μοντέλο της BMW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ολοκαίνουρια iX μπήκε και επίσημα στην παραγωγή, με τις πρώτες μονάδες είναι ήδη έτοιμες. Το αυτοκίνητο κατασκευάζεται στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της εταιρείας, στο Ντίνγκολφινγκ της Κάτω Βαυαρίας. Η αυτονομία αγγίζει τα 630 χιλιόμετρα

Με βάση το πλάνο της μάρκας, η αμιγώς ηλεκτροκίνητη iX θα έχει τον υψηλότερο όγκο παραγωγής στις εγκαταστάσεις μέχρι την επόμενη χρονιά, ενώ μέχρι το τέλος του 2022, όλα τα γερμανικά εργοστάσια θα κατασκευάζουν τουλάχιστον ένα ηλεκτρικό όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ντίνγκολφινγκ δεν θα γίνεται απλά η συναρμολόγηση του οχήματος. Το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, το ενσωματωμένο e-drive, η μπαταρία πέμπτης γενιάς καθώς και ολόκληρος ο ηλεκτρικός άξονας κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις μαζί με τα εξαρτήματα.

 

Πρωτοπορία

Η BMW iX εισάγει πληθώρα καινοτομιών σε επίπεδο προϊόντος και διαδικασιών παραγωγής του εργοστασίου – κυρίως στη αρχιτεκτονική του ηλεκτρικού συστήματος του οχήματος, στο λογισμικό, στις ψηφιακές υπηρεσίες, στη συνδεσιμότητα και στις λειτουργίες αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Αυτό αναδεικνύει τον πρωτοποριακό ρόλο του μοντέλου καθώς ουσιαστικά προετοιμάζει το Ντίνγκολφινγκ για την παραγωγή ηλεκτρικών και έξυπνων αυτοκινήτων, με το δεδομένο μάλιστα ότι είναι το πρωταρχικό εργοστάσιο του BMW Group για την πολυτελή κατηγορία.

Επίσης, πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο και σε επίπεδο παραγωγής, φέρνοντας μελλοντικές τεχνολογίες στο σύστημα παραγωγής – όπως ψηφιακές μεθόδους για την εκπαίδευση των εργαζομένων, αυτοματοποίηση των διαδικασιών, εικονικές παραγγελίες και αξιολόγηση των συστημάτων υποστήριξης οδηγού.

 

Ισχύς και αυτονομία

Το πολυτελές Sports Activity Vehicle (SAV), θα λανσαριστεί το φθινόπωρο σε δύο εκδόσεις. Η βασική iX xDrive40 αποδίδει 326 ίππους, φέρει μπαταρία καθαρού ενεργειακού περιεχομένου 71 kWh και έχει αυτονομία 425 χιλιόμετρα, ενώ η iX xDrive50 αποδίδει 523 ίππους και η αυτονομία με μια φόρτιση αγγίζει τα 630 χλμ., χάρη στην μπαταρία των 105,2 kWh.

Το πιο καινοτόμο μοντέλο της BMWΑργότερα, θα προστεθεί στην γκάμα η πιο ισχυρή έκδοση iX M60 με πάνω από 600 ίππους, προσφέροντας μία εξαιρετικά σπορ ηλεκτρική οδηγική εμπειρία.

Όλες οι εκδόσεις εφοδιάζονται με ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης, με την iX xDrive40 να καλύπτει τα 0-100 σε 6,1 δευτερόλεπτα και την iX xDrive50 σε μόλις 4,6΄΄.

Το εσωτερικό είναι φιλοτεχνημένο ώστε να προσφέρει ποιότητα ζωής και προσωπική ευεξία. Η απουσία κεντρικού τούνελ δημιουργεί πρόσθετο χώρο για τα πόδια και επαρκή χώρο για λύσεις αποθήκευσης ενώ μία κεντρική κονσόλα θυμίζει έπιπλο υψηλής ποιότητας.

Το πάνελ ελέγχου με μπάρες και επιφάνειες αφής αλλά και ένα διθέσιο διακόπτη ως επιλογέα ταχυτήτων προσθέτει κάποιες πολύ μοντέρνες πινελιές. Εκτός από το BMW Curved Display, το εξαγωνικό τιμόνι και η ενσωμάτωση του projector χωρίς πλαίσιο του Head‑Up Display βοηθούν τον οδηγό να είναι καλύτερα συγκεντρωμένος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τον Νοέμβριο 2021 θα κάνει πρεμιέρα η ηλεκτρική BMW iX

H BMW ετοιμάζει SUV που κινείται με υδρογόνο

Πότε έρχεται στην Ελλάδα η νέα BMW i4;

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης