Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Στο Λος Άντζελες,στην έκθεση AutoMobility LA και στο LA Auto Show που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου και οι πύλες του έκλεισαν στις 28 Νοεμβρίου, η KIA αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό πλήρως ηλεκτρικό SUV concept. Η σημερινή του ονομασία  είναι EV9 και όπως δείχνει ο σχεδιασμός του ξεφεύγει από τα σημερινά αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το λανσάρισμα του EV6, το Kia Concept EV9 δίνει μια γεύση από το αύριο. Οι Κορεάτες ετοιμάζονται για μεγάλες εκπλήξεις. Με το 100% ηλεκτρικό SUV concept οι κατασκευαστές κρατούν τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα και ακολουθούν το όραμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα μέσα από το «Kia Sustainability Movement».

Το πρώτο δείγμα το είχαμε πάρει με το EV6. Η ανταπόκριση ήταν θετική. Οι Κορεάτες βλέποντας τη μεγάλη διεθνή αναγνώριση, προχώρησαν ακόμη πιο εντυπωσιακά. Άλλωστε αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο AutoMobility LA. Το Kia Concept EV9 με την πρωτοποριακή νέα σχεδιαστική γλώσσα της Kia εντυπωσίασε τους επισκέπτες. Μεγάλο,περιπετειώδες αμάξωμα με σχεδίαση που εντυπωσιάζει.

Ο εσωτερικός χώρος εμπνέεται από το «Water Element» του Opposites United, δημιουργώντας μια ρεαλιστική σχέση με τον έξω κόσμο. Είναι ξεκάθαρες οι σχεδιαστικές τάσεις. Και αυτές θα επικρατήσουν στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

‘Οπως το EV6, έτσι και το Concept EV9, εξελίχθηκε στην προηγμένη πλατφόρμα E-GMP (Electric Global Modular Platform) της εταιρείας. Οι βελτιώσεις έγιναν με νέα αρχιτεκτονική φιλοσοφία και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Ένα όχημα υψηλής τεχνολογίας, φιλικό προς την οικογένεια που εξοπλίζεται με ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης μηδενικών εκπομπών ρύπων.Συνδυάζει ένα εντυπωσιακό εξωτερικό προφίλ με ένα μοντέρνο και κομψό διάκοσμο που ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. 

Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, η αισθητική του Concept EV9, έχει τελειοποιηθεί λεπτομερώς στο πρότυπο του Opposites United, της νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Kia. Ο σχεδιασμός του πρωτότυπου είναι εμπνευσμένος από τη φύση. Eξελίχθηκε με χρήση ανακυκλωμένων υλικών που εναποτίθενται στο ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το SUV ξεχωρίζει από την εντυπωσιακή οπτική που προσφέρει η σχεδιαστική φιλοσοφία «Opposites United» της Kia. 

Το Concept EV9 έχει μήκος 4.930 χιλιοστά, πλάτος 2.055 χλστ. και  ύψος 1.790 χλστ., ενώ το μεταξόνιο είναι στα 3.100 χλστ. Το μεταμοντέρνο γεμάτο γωνίες προφίλ προσδίδει στο πλήρως ηλεκτρικό SUV ένα απέριττο, αλλά χαρακτηριστικό περίγραμμα που πηγάζει από τον πυλώνα «Bold for Nature» του Opposites United.

Πρόκειται για μία ξεκάθαρη ένδειξη από την Kia ως προς το ποια θα είναι η επόμενη προσθήκη στη νέα γενιά της γκάμας των EV, το Concept EV9 αποτελεί την επιτομή της πρόσφατης ηγετικής θέσης της μάρκας στο σχεδιασμό και στην εξέλιξη επιθυμητών αυτοκινήτων υψηλής τεχνολογίας με μηδενικές εκπομπές ρύπων. 

Όσοι επισκέφθηκαν την έκθεση στο Λος Άντζελες και «εισχώρησαν» στο εσωτερικό του EV9 είπαν ότι είχαν την αίσθηση ότι βρίσκονταν στο σαλόνι του σπιτιού τους. Είναι σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τους οικογενειάρχες.Το πρώτο που σε εντυπωσιάζει είναι ο σχεδιασμός του αύριο, οι εξαιρετικά μεγάλοι χώροι και η συνδεσιμότητα.

Η εμβληματική μάσκα Tiger Face της Kia έχει αναθεωρηθεί εκ νέου για την εποχή των ηλεκτρικών BEV και ;έκανε ντεμπούτο στο Concept EV9. 

Η νέα ψηφιακή Digital Tiger Face επωφελείται από το γεγονός ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δεν χρειάζονται την παραδοσιακή ανοιχτή μάσκα που συναντάμε στα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες, με αποτέλεσμα το Concept EV9 να έχει ένα εμπρός μέρος εξ ολοκλήρου βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος που αποδίδει ξεκάθαρα τις αξίες βιωσιμότητας. 

Οι νέες δυνατότητες που παρέχονται με την ανανεωμένη μάσκα Digital Tiger Face έχουν οδηγήσει σε μια νέα σχεδίαση αεραγωγών που μειώνει την μετωπική επιφάνεια του αυτοκινήτου και βελτιώνει σημαντικά την αεροδυναμική.

Το εσωτερικό που μετασχηματίζεται ακολουθεί σε αρμονία την εξωτερική σχεδίαση. Το  εσωτερικό του έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον σχεδιαστικό πυλώνα «Bold for Nature» της Opposites United.  
Η πανοραμική οροφή, με την απεριόριστη θέα, προσθέτει ακόμα περισσότερο την αίσθηση της ελαφρότητας και της επαφής με το περιβάλλον.  

Μέσα στο πλήρως ηλεκτρικό SUV υπάρχει μια σχεδιαστική προσέγγιση που ενσωματώνει τις ιδιότητες της φύσης, της κίνησης και της ηρεμίας ως μέρος ενός εσωτερικού κορυφαίας ποιότητας. Μια διαδραστική εξαιρετικά ευρεία οθόνη 27 ιντσών συνδέει στο Concept EV9 τον πραγματικό κόσμο με τον εικονικό, ενώ  ταυτόχρονα εξυπηρετεί  όλες τις απαιτήσεις οδηγού και επιβατών, συμπεριλαμβανομένων των πολυμέσων, του κλιματισμού και των λειτουργιών άνεσης.

Το πλήρως ηλεκτρικό SUV διαθέτει τρεις καινοτόμες λειτουργίες εσωτερικού που αποτυπώνουν διαφορετικές καταστάσεις και απαιτήσεις ταξιδιού. Η λειτουργία Active Mode λειτουργεί όταν το Concept EV9 βρίσκεται εν κινήσει, διασφαλίζοντας ότι ο οδηγός και οι επιβάτες έχουν μια βέλτιστη οδηγική εμπειρία μέσα στο πλήρως ηλεκτρικό SUV. 

Οι δύο άλλες λειτουργίες αφορούν στο Concept EV9  όταν δεν κινείται.  Η λειτουργία Pause Mode τροποποιεί τον εσωτερικό χώρο ώστε να μοιάζει περισσότερο με ένα σαλόνι first-class, δίνοντας στους επιβάτες την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν άμεσα μεταξύ τους. Την ίδια στιγμή επωφελούνται από το φως που εισέρχεται από την μεγάλη πανοραμική οροφή.

Σε αυτή τη λειτουργία, τα καθίσματα εναλλάσσονται για να μπορούν οι επιβάτες που κάθονται στην πρώτη και στην τρίτη σειρά να αντικρίζουν ο ένας τον άλλον. Τα καθίσματα της δεύτερης σειράς διπλώνουν και γίνονται τραπέζι, ολοκληρώνοντας την first-class διάταξη σαλονιού.

Η δεύτερη λειτουργία σε στάση είναι η Enjoy Mode, η οποία διαμορφώνει το εσωτερικό σε έναν χώρο διαλλείματος με μια κυκλική διαμόρφωση των καθισμάτων των τριών σειρών. Σε αυτή τη λειτουργία, η πόρτα του χώρου αποσκευών ανοίγει, δίνοντας σε όλους τους επιβάτες την ευκαιρία να επικοινωνούν με το εξωτερικό περιβάλλον και να κοιτούν μπροστά και πέρα από το όχημα ενώ κάθονται άνετα μέσα στο πλήρως ηλεκτρικό SUV.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης