Εκτός από υπέροχα αυτοκίνητα, η διάσημη βρετανική φίρμα γνωρίζει πώς να σχεδιάζει και να δημιουργεί εντυπωσιακές και λειτουργικές κατοικίες διαβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εφετινό «Salone del Mobile» που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο μεταξύ 17-22 Απριλίου, η MINI παρουσίασε σε συνεργασία με το λονδρέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Studiomama μία μοναδική εγκατάσταση, η οποία ενσαρκώνει τη νέα φιλοσοφία χώρου διαβίωσης που δημιουργείται με τη βοήθεια των ενοίκων.

Η εγκατάσταση ονομάζεται «BUILT BY ALL» και είναι η τρίτη που παρουσιάζει η MINI. Μάλιστα, η πρώτη βρίσκεται ήδη υπό ανέγερση στη Σαγκάη – θα εγκαινιαστεί το 2019 – περιλαμβάνοντας περισσότερα από 50 διαμερίσματα και κοινόχρηστους / δημόσιους χώρους σε μία επιφάνεια 8.000 τετραγωνικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, η καινούργια εγκατάσταση «BUILT BY ALL» προσθέτει το στοιχείο της συμμετοχής των ενοίκων, μετατρέποντάς τους σε ενεργούς δημιουργούς. Στόχος είναι η δημιουργική αξιοποίηση των μικρών επιφανειών, ο δημόσια προσβάσιμος χώρος και ο συνδυασμός ιδιωτικών και κοινόχρηστων χώρων.

Στην έκθεση του Μιλάνου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τέσσερις διαφορετικές φιλοσοφίες χώρων διαβίωσης. Καλύπτοντας μία επιφάνεια μόλις 15-20 τετραγωνικών μέτρων, αλλά με διαφορετικές διατάξεις δαπέδου και διαφορετικά σχήματα, χρώματα και υλικά, εκτίθενται οι μονάδες, κάθε μία από τις οποίες, εκφράζει την προσωπικότητα των ενοίκων της και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ποικιλία και τις δυνατότητες μιας τέτοιας προσέγγισης.

Οι οικιστικές μονάδες τοποθετούνται σε ένα κοινόχρηστο χώρο που περιλαμβάνει λειτουργίες όπως κοινόχρηστη κουζίνα, γυμναστήριο και αίθριο. Η εγκατάσταση υιοθετεί υπάρχουσες και τις πλαισιώνει με πρόσθετες λειτουργίες. Έτσι δημιουργείται μία ανεξάρτητη γειτονιά στο χώρο ενός παλιού εργοστασίου. Η εγκατάσταση υπογραμμίζει ότι ακόμα και το εσωτερικό ενός άδειου κτηρίου μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της μελλοντικής αστικής αρχιτεκτονικής. Δείχνει πώς αχρησιμοποίητες αποθήκες, εγκαταλελειμμένα εμπορικά κέντρα και γραφεία μπορούν να μεταμορφώνονται σε λειτουργικούς χώρους.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης