Το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο γιορτάζει μισό αιώνα ζωής, έχοντας ξεπεράσει τα 44 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο και σπάζοντας κάθε ρεκόρ παραγωγής.

Η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική στην ιστορία της Toyota, καθώς πριν ακριβώς 50 χρόνια κατασκευάστηκε ένα μοντέλο ορόσημο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Το Corolla ανήκει στα best seller όλων των εποχών, με περισσότερες από 3.670 μονάδες να παραδίδοντας καθημερινά σε 150 χώρες παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο Corolla βγήκε από το εργοστάσιο της Takaoka τον Νοέμβριο του 1996. Αρχικός στόχος της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει ένα «λαϊκό αυτοκίνητο», ωστόσο, η υψηλή ποιότητα κατασκευής του, ο πλούσιος εξοπλισμός και η προσιτή τιμή, προκάλεσαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και το έφεραν στην πρώτη θέση.

Αρχικά, ήταν  διαθέσιμο σε δύο τύπους αμαξώματος, sedan σε τρίθυρες και τετράθυρες εκδοχές και station wagon, ενώ ορισμένα από τα στοιχεία που το έκαναν να ξεχωρίσει ήταν ο επιδαπέδιος επιλογέας σχέσεων, τα ανεξάρτητα τύπου bucket καθίσματα και το δίπτυχο ευρυχωρίας-άνεσης που εξασφάλιζε ο θάλαμος επιβατών χάρη και στην επιλογή μιας συγκριτικά αυξημένου ύψους οροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική φράση «στέμμα λουλουδιών» και επελέγη από τους μυστικιστές Ιάπωνες με την ελπίδα το όχημα να ανθίσει στην αγορά. Η επιλογή του πέτυχε, καθώς μέσα σε τρία χρόνια οι πωλήσεις είχαν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Βλέποντας τη ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς, η Toyota εγκαινίασε το 1968 δύο ακόμα εργοστάσια παραγωγής σε Αυστραλία και Μαλαισία, υπερδιπλασιάζοντας τη συνολική ετήσια παραγωγή από 480.000 σε 1,1 εκατομμύρια οχήματα.

Το λανσάρισμα στις ΗΠΑ άλλαξε όλα τα δεδομένα όσον αφορά στην ανάπτυξη της Toyota, μιας και οι πωλήσεις του μοντέλου προσμετρούν για το 20% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων στην ιστορία της μάρκας. Στην Ευρώπη, το Corolla ήρθε το 1967 με τους καταναλωτές να το λατρεύουν από την πρώτη στιγμή. Το 1994 άρχισε να παράγεται στη  Sakarya της Τουρκίας, όπου και συνεχίζει να κατασκευάζεται έως σήμερα.

Ο τίτλος του παγκόσμιου best seller απονεμήθηκε στο μοντέλο το 1997, ενώ το 2013 έφτασε τις 40 εκατομμύρια πωλήσεις. Πλέον έχει ξεπεράσει τα 44 εκατομμύρια μονάδες, με την παραγωγή της 13ης γενιάς να φιλοξενείται σε 16 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Για την επέτειο των 50 ετών, η Τoyota δημιούργησε την ειδική έκδοση Corolla Axio Hybrid G 50 Limited, η οποία κατασκευάστηκε σε μόλις 500 μονάδες. Κάθε μία θα πωληθεί έναντι 2,4 εκατ. γεν(€21.000).

Δείτε εδώ όλα τα χαρακτηριστικά και τις εκδόσεις του νεότερου Corolla


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης