Του Λουκά Παπαλάμπρου

Τα βουνά γέμισαν με χιόνι, η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε και οι λάτρεις του σκι ξεχύθηκαν στις πίστες, απολαμβάνοντας το αγαπημένο τους άθλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εξοπλισμός του σκι όμως είναι μεγάλος και για να εξορμήσετε στις χιονισμένες πλαγιές με ασφάλεια πρέπει να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα. Η Seat δίνει τις απαντήσεις σε πέντε βασικές ερωτήσεις προκειμένου να τοποθετήσετε σωστά τα πέδιλα, τις μπότες και τα υπόλοιπα αξεσουάρ.

Ποιο είδος σχάρας είναι καλύτερο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επαγγελματίας οδηγός και δεινός σκιέρ, Jordi Gené, αναφέρει ότι όσοι ανεβαίνουν συχνά στα βουνά πρέπει να χρησιμοποιούν σταθερές σχάρες οροφής στα οχήματά τους για να τοποθετούν τα πέδιλα του σκι και τις σανίδες του snowboard. Οι υπόλοιποι μπορούν να επιλέξουν τις μαγνητικές.

Το μεγάλο SUV της Seat μπορεί να φιλοξενήσει δύο είδη σχάρας – πάνω και πίσω – μεταφέροντας έως έξι ζευγάρια σκι ή τέσσερις σανίδες. Προσοχή: Οι μύτες από τα πέδιλα πρέπει να κοιτάνε πάντοτε προς τα πίσω προς όφελος της αεροδυναμικής.

Μπορώ να τα βάλω μέσα στο αυτοκίνητο;

Ναι, αρκεί να είναι τοποθετημένα στους ειδικούς σάκους και να είναι σωστά στερεωμένα. Ειδάλλως, υπάρχει περίπτωση σοβαρού τραυματισμού των επιβατών ακόμη και σε ένα απότομο φρενάρισμα. Τα πέδιλα και οι χιονοσανίδες είναι βαριές και αν είναι «ελεύθερα» στην καμπίνα, μπορούν να χτυπήσουν τον οδηγό, τον συνοδηγό ή τα παιδιά.

Πώς θα μεταφέρω τον υπόλοιπο εξοπλισμό;

Τα πιο βαριά αξεσουάρ, όπως οι μπότες για παράδειγμα, πρέπει να τοποθετούνται πρώτα στο πορτμπαγκάζ και προς τα μέσα. Μετά να μπουν τα μπαστούνια (μπατόν) και στη συνέχεια οι σάκοι και τα κράνη. Οι αλυσίδες χιονιού να είναι προς την εξωτερική πλευρά του χώρου αποσκευών, ώστε να τις βγάζετε γρήγορα, όταν απαιτηθεί.

Και τι γίνεται αν χρειάζομαι επιπλέον χώρο;

Με το Tarraco δεν θα προβληματιστείτε, καθώς διαθέτει τεράστιους χώρους. Σε περίπτωση που έχετε πολλά πράγματα, επιλέξτε μία συμπαγών διαστάσεων μπαγκαζιέρα με χαμηλό προφίλ.

Πρέπει να οδηγώ με διαφορετικό τρόπο;

Μπαγκαζιέρα, σχάρα οροφής με πέδιλα, επιπλέον βάρος στην καμπίνα λόγω εξοπλισμού και χιόνι στο οδόστρωμα έχουν αντίκτυπο στην οδήγηση. Πρώτον, τσεκάρετε την πίεση των ελαστικών. Δεύτερον, μην αναπτύσσετε μεγάλες ταχύτητες και μην είστε επιθετικοί. Πιέστε χαλαρά το γκάζι, μη γυρνάτε απότομα το τιμόνι και φρενάρετε ομαλά. Να έχετε υπ’ όψιν ότι ένα φορτωμένο όχημα χρειάζεται μεγαλύτερη απόσταση για να επιβραδύνει και καίει περισσότερο καύσιμο.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης