Έπειτα από το ABS, το ESP και την κλήση έκτακτης ανάγκης, το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτικό και το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης (AEBS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις αρχές του 2020, όλα τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά που πωλούνται στην Ευρώπη θα πρέπει να περιλαμβάνουν στον βασικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Μάλιστα, στο σχέδιο που κατατέθηκε, συμφώνησαν συνολικά 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών – μελών της Ε.Ε., της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Στόχος είναι να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα μέσα στα αστικά κέντρα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το 2016, καταγράφηκαν σε πόλεις της Ευρώπης 9.500 θάνατοι, εκ των οποίων το 40% αφορούσε πεζούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα είναι εξαιρετικά απλό στη λειτουργία του και αποτελεσματικό. Μέσω αισθητήρων και καμερών αναγνωρίζει τους πεζούς και ποδηλάτες. Όταν το αυτοκίνητο πλησιάσει κοντά τους, ειδοποιεί τον οδηγό μέσω ηχητικών και οπτικών σημάτων. Αν αυτός δεν ανταποκριθεί, ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα και ακινητοποιεί το όχημα.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης