Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Θεωρείται πρότυπο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά κάτοικο, αποτελώντας το σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. 7 στους 10 αγόρασαν ηλεκτρικό ή plug-in hybrid.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμαστε στη Νορβηγία, την πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία οι πωλήσεις οχημάτων τεχνολογίας BEV ξεπέρασαν εκείνες με συμβατικούς κινητήρες.

Συγκεκριμένα, το 2020, πουλήθηκαν στη σκανδιναβική χώρα 76.789 αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, με το μερίδιο επί του συνόλου της αγοράς να φθάνει το 54,3%. Αν σε αυτά μετρήσουμε και τα plug-in hybrid (28.904 μονάδες), οι πωλήσεις αγγίζουν το εκπληκτικό 74,8%.

Με απλά λόγια, τουλάχιστον οι 7 στους 10 οδηγούς επέλεξαν την περασμένη χρονιά ένα εξηλεκτρισμένο αυτοκίνητο μηδενικών ή περιορισμένων εκπομπών ρύπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Best seller μοντέλο για το 2020 ήταν το Audi e-tron με 9.227 πωλήσεις. Το δεύτερο πιο δημοφιλές μοντέλο για τους Νορβηγούς ήταν το Tesla Model 3 με 7.770 νέες ταξινομήσεις και  τρίτο το VW ID.3 με 7.754 μονάδες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στόχος της νορβηγικής κυβέρνησης είναι μέχρι το 2025 όλα τα νέα μοντέλα που πωλούνται στη χώρα να είναι ηλεκτρικά. Ωστόσο, με τον ρυθμό που κινείται η αγορά, είναι βέβαιο πως θα τα καταφέρουν νωρίτερα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης