Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Όσοι έχουν βιώσει το φαινόμενο της υδρολίσθησης γνωρίζουν πόσο τρομακτικό είναι το συναίσθημα να χάνεις παντελώς τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Η συνεργασία Bosch – Italdesign και Easyrain φαίνεται πως βρήκε την λύση σε αυτό το πρόβλημα με ένα επαναστατικό σύστημα όπου με νερό διώχνει το νερό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι ακριβώς είναι η υδρολίσθηση;
Οι αυλακώσεις στα ελαστικά του αυτοκινήτου έχουν ως στόχο να απομακρύνουν το νερό του δρόμου και να επιτρέπουν την σωστή επαφή του ελαστικού με το οδόστρωμα παρέχοντας πρόσφυση ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Όταν όμως αυτό δεν γίνεται λόγω υπερβολικού νερού ή κακής κατάστασης ελαστικού, το αυτοκίνητο κάνει πατινάζ ακυβέρνητο με τις όποιες εντολές δίνει ο οδηγός στο τιμόνι να… πέφτουν στο κενό.

Το AIS σύστημα με τα μπεκ νερού
Το AIS όπως ονομάστηκε το σύστημα, αποτελείται από μια αντλία και δύο πτυσσόμενα μπεκ, και ενεργοποιείται χάρη στο λογισμικό  Easyrain DAI (Digital Aquaplaning Information). Ο αισθητήρας αναγνωρίζει την έναρξη της υδρολίσθησης και ενεργοποιεί έναν ελεγχόμενο πίδακα νερού που εγχέεται μπροστά από τους μπροστινούς τροχούς. Ουσιαστικά ρίχνεται νερό υπό πίεση και αυτό διαλύει το συσσωρευμένο νερό στο δρόμο, επιτρέποντας στο λάστιχο να «πιάσει» άσφαλτο και στον οδηγό να έχει συνεχώς τον έλεγχο. Ολόκληρο το σύστημα ζυγίζει λιγότερο από πέντε κιλά και καταφέρνει να βελτιώσει έως και 35% την συμπεριφορά του ελαστικού σε βρεγμένα οδοστρώματα.

Δείτε το βίντεο από την εφαρμογή του στην πράξη που αποδεικνύει την ικανότητα του να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα σε περάσματα από λιμνάζοντα νερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Χαιρόμαστε για τη συνεργασία με την Easyrain και τη Bosch σε αυτό το καταπληκτικό έργο. Δείχνει για άλλη μια φορά τη δύναμη της δικτύωσης και της συνεργασίας ομάδων από διάφορες χώρες. Το εξαιρετικά καινοτόμο περιεχόμενο αυτού του έργου έχει στόχο να βελτιώσει περαιτέρω την ασφάλεια των αυτοκινήτων μας για το μέλλον», δήλωσε ο Antonio Casu, CTO της Italdesign.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης