Στην ανάπτυξη μιας σειράς συστημάτων που βασίζονται στις υπάρχουσες τεχνολογίες και βοηθούν τους οδηγούς να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, προχώρησε η Ford.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To πρώτο σύστημα ονομάζεται Evasive steering assist και αποτελεί συνέχεια της τεχνολογίας Forward Collision Warning. Μέσω ραντάρ και καμερών ανιχνεύει οχήματα που είναι ακινητοποιημένα ή κινούνται πιο αργά και μέσω κατάλληλων ελιγμών επιτρέπει στους οδηγούς να αποφύγουν το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Ενεργοποιείται εάν δεν υπάρχει επαρκής χώρος διαφυγής και ο οδηγός αποφασίζει να κάνει απότομο ελιγμό. Ουσιαστικά, κάνει πιο γρήγορο το τιμόνι για να διευκολύνει τους ελιγμούς διεύθυνσης.

Το δεύτερο σύστημα είναι το Wrong Way Alert και στόχος είναι να προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που επιλέξει λάθος ρεύμα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο. Αρχικά διατίθεται σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Βασίζεται στο Traffic Sign Recognition και προειδοποιεί τον οδηγό με οπτικά και ακουστικά σήματα όταν παραβιάζει τα  απαγορευτικά σήματα εισόδου ή εξόδου σε αυτοκινητόδρομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, την επόμενη διετία θα λανσαριστεί  η τεχνολογία Traffic Jam Assist, η οποία βοηθά τον οδηγό να διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του και να εναρμονίζεται με τον ρυθμό του προπορευόμενου οχήματος. Τέλος, η Ford εξελίσσει ένα προηγμένο σύστημα εμπρόσθιου φωτισμού, που διευρύνει τη δέσμη των προβολέων σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους ακολουθώντας την ερμηνεία των σημάτων της κυκλοφορίας.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης