Πηγή άγχους αποτελεί για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων η διαδρομή για τη δουλειά, με τις μετακινήσεις σε ώρες αιχμής να τους στρεσάρουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε καθημερινή βάση.


Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ford σε 5.503 εργαζόμενους σε Βαρκελώνη, Βερολίνο, Λονδίνο, Μαδρίτη, Παρίσι και Ρώμη, το 26% αυτών αγχώνεται εξαιτίας της διαδρομής για τη δουλειά έναντι του 23% που θεωρεί τη δουλειά πηγή στρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Ρώμη, οι περισσότεροι ανέφεραν ότι η διαδρομή για τη δουλειά τους προκαλεί περισσότερο στρες από όσο η μετακόμιση σε νέο σπίτι, ενώ για τους Λονδρέζους είναι μεγαλύτερη πηγή άγχους από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Συνολικά, ο ένας στους τρεις θεωρεί τις καθημερινές μετακινήσεις όλο και πιο αγχωτικές, ενώ ο ένας στους τέσσερις επεσήμανε ότι γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτες.

Από τους ερωτηθέντες, το 63% δήλωσε ότι φτάνει αργοπορημένα στη δουλειά του, τουλάχιστον μία φορά το μήνα λόγω καθυστερήσεων της κυκλοφορίας, ενώ για το 27% αυτό συμβαίνει τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα. Σχεδόν όλοι δήλωσαν ότι φεύγουν για τη δουλειά αρκετά πιο νωρίς, προκειμένου να είναι εκεί στην ώρα τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους εργαζόμενους ηλικίας 16-24 ετών, μόνο το 10% δεν αγχώνεται από τη διαδρομή (συγκριτικά με το 19% του συνόλου), και το 43% παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε να φτάσει καν στη δουλειά τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες.

Τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ρώμης και του Λονδίνου. Πάνω από τους μισούς περιέγραψαν με μελανά χρώματα τις καθημερινές διαδρομές τους. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι πως σε όλη την Ευρώπη, όσοι χρησιμοποιούν κυρίως λεωφορείο ή τρένο στις μετακινήσεις τους, είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αργοπορίας και πλήρους αδυναμίας άφιξης στη δουλειά.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης