Στα τέλη του περασμένου έτους, η φημισμένη βρετανική φίρμα επανέφερε στο προσκήνιο ένα από τα σημαντικότερα αυτοκίνητα της ιστορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επρόκειτο για την εμβληματική DB4 GT, η οποία έχει παραχθεί σε μόλις 75 αντίτυπα μεταξύ του 1959 και του 1963. Η Aston Martin αποφάσισε να βάλει εκ νέου στην παραγωγή το μοντέλο, κατασκευάζοντας επιπλέον 25 μονάδες, ακολουθώντας τον αριθμό πλαισίου από εκεί που σταμάτησε πριν από 54 χρόνια.

Οι 25 χειροποίητες DB4 GT βασίζονται στην ακόμη πιο σπάνια και ελαφρύτερη έκδοση Lightweight, έχοντας τις ίδιες προδιαγραφές, με ορισμένες βέβαια τροποποιήσεις. Για την κίνηση φροντίζει ένα εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας 3,7 λίτρων απόδοσης 340 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων και μπλοκέ διαφορικό. Το βάρος του τετράτροχου αλουμινένιου αριστουργήματος δεν ξεπερνά τα 1.227 κιλά, παρά την ύπαρξη του κλωβού ασφαλείας και του συστήματος πυρόσβεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συλλεκτικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ σε εκλεκτούς πελάτες της φίρμας και συλλέκτες, έναντι του ποσού των 1,8 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή τους συνεχίζεται κανονικά στις ιστορικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Newport Pagnel, όπου παράγονταν τη δεκαετία του ΄60 οι αυθεντικές Lightweight DB4 GT. Τα περισσότερα οχήματα είναι ήδη έτοιμα, με πέντε εξ αυτών να έχουν παραδοθεί στους τυχερούς ιδιοκτήτες.

Για να γιορτάσει το γεγονός, η Aston Martin διοργάνωσε στο Silverstone μία εκδήλωση, με τη συμμετοχή των πέντε «νεότερων» DB4 GT. Οι κάτοχοι απήλαυσαν το υπέροχο τετράτροχο στην πίστα, με τους επαγγελματίες οδηγούς της μάρκας να τους καθοδηγούν. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν στο Rockingham και στο Le Mans, με τη συμμετοχή και των υπολοίπων ιδιοκτητών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, η DB4 GT ήταν το ταχύτερο βρετανικό σπορ αυτοκίνητο παραγωγής της εποχής. Σήμερα, η αξία των οχημάτων που έχουν απομείνει κυμαίνεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστο.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης