Αρκετά υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι το κόστος για τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανίας στις αρμόδιες αρχές και στους πελάτες της στις ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, το VW Group θα πληρώσει τελικά 14,7 δις δολάρια προκειμένου να διευθετήσει ένα μέρος των δικαστικών διαφορών σχετικά με το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων και τις μεθόδους χειραγώγησης που ακολούθησε ο γερμανικός κολοσσός. Η εταιρεία ήρθε σε συμβιβασμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, την Πολιτεία της Καλιφόρνια, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και την EPA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελικό σχέδιο της VW παρουσιάστηκε σήμερα 28 Ιουνίου ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης. Στους κατόχους των 499.000 αυτοκινήτων θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 10.033.000.000 δολαρίων, με τον κάθε ιδιοκτήτη οχήματος VW και Audi με κινητήρα 2.0 TDI να λαμβάνει από 5.000 έως 10.000 δολάρια. Επίσης, 603 εκατομμύρια δολάρια θα πάνε σε 44 πολιτείες των Η.Π.Α για την επίλυση των υφιστάμενων και πιθανών αξιώσεων που σχετίζονται με το σκάνδαλο.

Περίπου 2,7 δισ. δολάρια θα καταβληθούν στις EPA (Enivronmental Protection Agency) και CARB (California Air Resources Board) για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ενώ 2 δις δολάρια θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για την τεχνολογία καθαρισμού των εκπομπών, μέσα σε βάθος δεκαετία, για την ανάπτυξη αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές και για την δημιουργία υποδομών.

Η αξία κάθε αυτοκινήτου θα υπολογιστεί ανάλογα με το είδος, τον εξοπλισμό και τα διανυθέντα χιλιόμετρα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, αφού πάρει την έγκριση από το δικαστήριο. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα 82.000 οχήματα που επηρεάζονται από το dieselgate και φορούν τον 3.0 TDI V6 κινητήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης