Το πιο προηγμένο κέντρο δοκιμών κινητήρων, μια πρωτοποριακή εγκατάσταση που προσομοιώνει ακραίες καταστάσεις, με θερμοκρασίες μεταξύ -40 και +65 βαθμών και μέχρι 5.000 μέτρα υψόμετρο, δημιούργησε στο Martorell της Βαρκελώνης η Seat.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την κατασκευή του κέντρου, η ισπανική φίρμα επένδυσε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα μονάδα εξοπλίζεται με εννέα πολυενεργειακούς πάγκους δοκιμών, οι οποίοι επιτρέπουν τη διεξαγωγή διαφορετικών τύπων τεστ σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, ηλεκτρικούς, υβριδικούς και CNG.

Οι μηχανικοί μπορούν να κάνουν 14.300 δοκιμές κινητήρων ετησίως, από το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έως την έγκριση τύπου τους. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν επίσης έναν αυτοματοποιημένο πύργο χωρητικότητας 27 οχημάτων, ο οποίος τα διατηρεί σε σταθερή θερμοκρασία 23 βαθμών για να εξασφαλίσει ότι είναι σε άριστη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κέντρο απασχολούνται 200 άτομα, σε 3 καθημερινές βάρδιες, 24 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις διαθέτουν εργαστήριο εκπομπών που εκτελεί περισσότερους από 80 διαφορετικούς τύπους δοκιμών σε κάθε όχημα και πάγκο ανθεκτικότητας, όπου τα πρωτότυπα και τα οχήματα διανύουν μέχρι 200.000 χιλιόμετρα στον κυλιόμενο δρόμο, χωρίς διαλείμματα. 

Στον κλιματικό θάλαμο προσομοιώνονται θερμοκρασίες και ατμοσφαιρικές πιέσεις που μεταβάλλονται μεταξύ των συνθηκών των βουνών του Καυκάσου σε εκείνες της Κοιλάδας του Θανάτου της Καλιφόρνιας, μέσα σε λίγες ώρες. Έτσι αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο τα οχήματα με διαφορετικούς κινητήρες ανταποκρίνονται, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόδοση των αυτοκινήτων που τελικά θα φτάσουν στους πελάτες.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης