Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Ένα όχημα διαθέτει περισσότερα από 1.000 εξαρτήματα που προκαλούν θόρυβο, από τον κινητήρα έως τους υαλοκαθαριστήρες. Η ηχομόνωση του εσωτερικού έχει άμεσο αντίκτυπο στην άνεση των επιβατών και θεωρείται βασικός παράγοντας όσον αφορά στην ποιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την εξάλειψη των θορύβων, η Seat έχει δημιουργήσει μία προηγμένη αίθουσα στο Τεχνικό Κέντρο του Martorell, όπου οι τεχνικοί πραγματοποιούν με ακρίβεια μετρήσεις για όλους ήχους που παράγονται μέσω ειδικών μικροφώνων, αισθητήρων και πρωτοποριακών dummies (ανδρείκελων δοκιμών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αίθουσα περιγράφεται ως ο «ναός της σιωπής». Περιλαμβάνει θαλάμους που απομονώνουν οποιονδήποτε εξωτερικό ήχο και υλικά που απορροφούν το 95% των ηχητικών κυμάτων. Όπως αναφέρει η Seat, εκεί μέσα οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν ακόμη και τον αέρα που κυκλοφορεί στους πνεύμονες τους.

Στους θαλάμους αυτούς λοιπόν γίνονται όλα τα τεστ ήχων. Μετρούν το επίπεδο των θορύβων κατά το κλείσιμο της πόρτας, τη μετατόπιση του καθίσματος του οδηγού, την κίνηση των τροχών, τη λειτουργία των διακοπτών, την εξάτμιση και όλων των εξαρτημάτων των αυτοκινήτων.

Οι τεχνικοί καταγράφουν όλα τα δεδομένα, τα αναλύουν και στη συνέχεια είτε μειώνουν στο ελάχιστο τους θορύβους που παράγονται, είτε διασφαλίζουν ότι οι ήχοι δεν ενοχλούν τους επιβάτες.

Επίσης, ηχομονώνουν την καμπίνα με τέτοιο τρόπο ώστε ο οδηγός να μπορεί να συνομιλήσει χαμηλόφωνα με τον συνοδηγό ή τον επιβάτη στο πίσω κάθισμα.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης