Του Λουκά Παπαλάμπρου

Στις αρχές της εβδομάδας ταξιδέψαμε έως την Αλσατία προκειμένου να οδηγήσουμε το νέο compact SUV της τσεχικής μάρκας, ένα αυτοκίνητο που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Kamiq διαθέτει, ίσως, το πιο ολοκληρωμένο πακέτο στην κατηγορία. Διακρίνεται για τους εξαιρετικούς χώρους στο εσωτερικό, την ευελιξία, την ποιότητα των υλικών, τους αποδοτικούς κινητήρες, την οδική συμπεριφορά του και τις τεχνολογίες που ενσωματώνει.

Εκτός από τη μεγάλη οθόνη αφής 9,2 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, το αυτοκίνητο της Skoda ενσωματώνει πλειάδα συστημάτων για την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας από τα βασικά, να αναφέρουμε ότι το 80% του αμαξώματος του αποτελείται από ενισχυμένο χάλυβα υψηλής αντοχής, γεγονός που ωφελεί σημαντικά την στρεπτική ακαμψία.

Στα συστήματα παθητικής ασφάλειας περιλαμβάνονται έως εννέα αερόσακοι, ενώ προαιρετικά διατίθεται το «Crew Protect Assist», το οποίο σε περίπτωση σύγκρουσης κλείνει τα ανοιχτά παράθυρα και προεντείνει αυτόματα τις ζώνες ασφαλείας των εμπρός καθισμάτων.

Το σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων (Multi-Collision Brake) εμποδίζει το Kamiq να κινηθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο μετά από μία σύγκρουση.

Τα φώτα διασταύρωσης, πορείας, ημέρας, φρένων και ομίχλης είναι στάνταρ, όπως και οι τεχνολογίες «Lane Assist», «Front Assist» και «Compact Emergency Brake».

Το προαιρετικό «Side Assist» ανιχνεύει τα οχήματα σε απόσταση έως 70 μέτρα, το «Park Assist» μπορεί να καθοδηγήσει το αυτοκίνητο μέσα και έξω από έναν κλειστό χώρο ή παράλληλους χώρους στάθμευσης, ενώ το «Adaptive Cruise Control (ACC)» προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία και άνεση σε οδηγούς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Το σύστημα ανίχνευσης κόπωσης «Driver Alert» αναγνωρίζει τη μείωση της συγκέντρωσης του οδηγού και προειδοποιεί για στάση.

Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό XDS+ προσφέρεται στον βασικό εξοπλισμό, βελτιώνοντας την πρόσφυση των εμπρός κινητήριων τροχών.

Το σύστημα TPM+ ελέγχει την πίεση των ελαστικών. Το σύστημα ελέγχου Hill-Hold εμποδίζει το αυτοκίνητο να κυλήσει προς τα πίσω σε δρόμους με κλίση μεγαλύτερη των πέντε μοιρών.

Δεν λείπουν τα θερμαινόμενα παρμπρίζ και τιμόνι, η ηλεκτρική πόρτα πορτμπαγκάζ με λειτουργία Tip-To-Close, η τεχνολογία SmartLink για τη σύνδεση συσκευών μέσω του Apple Car Play, του Android Auto ή του Mirror Link, το Wi-Fi hot spot, οι δύο θύρες USB-C μπροστά και δύο πίσω και το Phone Box που επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση smartphones.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης