Η επιτυχία της ηλεκτροκίνησης θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα λύσεων φόρτισης που είναι επωφελείς για τους πελάτες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύουν συνεχώς τις υποδομές και λανσάρουν καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, κάνοντας πιο εύκολη και άνετη τη φόρτιση στο σπίτι, στον χώρο εργασίας και σε δημόσιους σταθμούς.

Ο όμιλος BMW, πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση, διευρύνει τις επιλογές φόρτισης με το λανσάρισμα της 5ης γενιάς EV (Gen5). Για παράδειγμα, με το λανσάρισμα της αμιγώς ηλεκτρικής iX3, οι πελάτες θα μπορούν να εγκαθιστούν μία εξατομικευμένη λύση φόρτισης ανάλογα με το προφίλ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω του ταχυφορτιστή BMW Flexible Fast Charger, που διατίθεται για πρώτη φορά, το σύστημα είναι συμβατό τόσο με οικιακές όσο και με βιομηχανικές πρίζες με ισχύ φόρτισης έως 11 kW. Ο φορτιστής (Flexible Charger)  προσαρμόζεται με άνεση στην υπάρχουσα υποδομή φόρτισης, ενώ για όσους θέλουν κάτι πιο γρήγορο υπάρχει και το Wallbox με ισχύ φόρτισης έως 22 kW.

Δημόσια φόρτιση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για φόρτιση σε δημόσιες περιοχές, η BMW και MINI Charging Card παρέχει στους κατόχους πρόσβαση σε ένα από τα παγκοσμίως μεγαλύτερα δίκτυα φόρτισης, με περίπου 450.000 σημεία. Οι σταθμοί προβάλλονται στο σύστημα πλοήγησης και στην εφαρμογή για να μπορεί ο χρήστης να προγραμματίσει καλύτερα τις στάσεις για φόρτιση.

Επίσης τα μοντέλα των δύο μαρκών μπορούν μέσω της Charging Card να φορτίσουν και στους ταχυφορτιστές της συνεργαζόμενης εταιρείας IONITY με ισχύ έως 350 kW. Αυτό σημαίνει ότι η iX3, για παράδειγμα, μπορεί να αναπληρώσει ενέργεια σε ποσοστό 80% μέσα σε 34 λεπτά.

Φόρτιση στον χώρο εργασίας

Το BMW Charging περιλαμβάνει επιπλέον επιλογές φόρτισης για πελάτες fleet και οδηγούς εταιρικών αυτοκινήτων. Η ολιστική της προσέγγιση καλύπτει όλες τις απαιτήσεις φόρτισης: από αξιολόγηση αναγκών εγκατάστασης και λειτουργίας μέχρι τιμολόγηση. Οι κάτοχοι χρησιμοποιούν μία στάνταρ κάρτα φόρτισης για το σπίτι, την εργασία και τα δημόσια σημεία φόρτισης, ακόμα και για τιμολόγηση.

Ο γερμανικός όμιλος εφαρμόζει ήδη φόρτιση στον χώρο εργασίας των εγκαταστάσεών του. Μέχρι το 2021 αναμένεται να τοποθετηθούν 4.100 σημεία φόρτισης σε όλες τις μονάδες, με το 50% αυτών να είναι προσιτά και στο κοινό. Το project επιτρέπει τη χρήση της στάνταρ εταιρικής κάρτας φόρτισης ή της εφαρμογής του BMW Group και χρέωση με προνομιακή τιμή εργαζομένου BMW, ενώ περιλαμβάνει και λειτουργίες όπως ενσωματωμένη φόρτιση στο σπίτι με ένα έξυπνο wallbox. Η φιλοσοφία αυτή θα εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα επόμενα χρόνια.

eDrive Zones , BMW Points και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες

Για την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης, BMW και MINI παρέχουν μία ευρεία γκάμα ψηφιακών υπηρεσιών, όπως καθοδήγηση της διαδρομής, υπολογισμού του κόστους φόρτισης, ακόμα και πληροφορίες για το προφίλ ποιότητας των σταθμών φόρτισης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα plug-in υβριδικά μοντέλα (PHEVs), με την επαναστατική λειτουργία geofencing που επιτρέπει στα οχήματα να αναγνωρίζουν τις πράσινες ζώνες και να αλλάζουν αυτόματα σε αμιγώς ηλεκτρικό πρόγραμμα όταν εισέρχονται σε eDrive Zones, ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης, να πληθαίνουν.

Τέλος το πρόγραμμα πιστότητας BMW Points θα ανταμείβει τους οδηγούς των αυτοκινήτων PHEVs για τη συχνότερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με bonus points. Για κάθε χιλιόμετρο που διανύουν αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση κερδίζουν έναν ή δύο πόντους ανά ηλεκτρικό χιλιόμετρο σε eDrive Zones. Οι πόντοι μπορούν να εξαργυρώνονται ως πίστωση στο BMW Charging. Με αυτό τον τρόπο, ο κάτοχος ενός PHEV επιβραβεύεται για τη συχνή χρήση ηλεκτροκίνησης με δωρεάν ενέργεια φόρτισης.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης