Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Mercedes πήρε την S-Class, της έδωσε ηλεκτρική καρδιά και την μεταμόρφωσε στην εντυπωσιακή και αμιγώς EV, EQS . Η BMW έκανε παρόμοια κίνηση με τη Σειρά 7, αν και το i7 μοιράζεται την πλατφόρμα με τις εκδόσεις που κινούνται με θερμικό κινητήρα. Η Audi δεν έχει διαθέσιμο ηλεκτρικό μεγάλο σεντάν, αλλά αυτό θα αλλάξει το 2024 με την αποκάλυψη της επόμενης γενιάς A8. Σε αντίθεση με τους δύο αντιπάλους του, οι άνθρωποι από το Ingolstadt σκοπεύουν να πουλήσουν την επόμενη ναυαρχίδα τους μόνο ως EV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα δείχνουν πως το νέο A8 θα υιοθετήσει σε τεράστιο βαθμό τις τεχνολογίες και τη σιλουέτα του concept Grandsphere που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 όντας ένα από τα τέσσερα concept Sphere που αναπτύχθηκε από την Audi. Να θυμίσουμε πως η εταιρεία σκοπεύει να κυκλοφορήσει μόνο EV μοντέλα από το 2026 και να τερματίσει τις πωλήσεις των μοντέλων ICE έως το 2033.

Μιλώντας στο Autocar, ο σχεδιαστής της Audi, Marc Lichte, είπε ότι το Grandsphere είναι «πολύ κοντά» στο πώς θα φαίνεται το A8. Το βρετανικό περιοδικό ισχυρίζεται ότι θα ακούει στο όνομα A8 E-Tron και θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική Premium Platform Electric (PPE) που αναπτύχθηκε από κοινού με την Porsche.

Το concept δεν ήταν μόνο μεγαλύτερο από το μοντέλο με μακρύ μεταξόνιο που διατίθεται παγκοσμίως, αλλά και επεκτεινόταν περισσότερο σε σύγκριση με την αντίπαλη έκδοση Horch της Maybach που πωλήθηκε αποκλειστικά στην Κίνα. Θα σας υπενθυμίσουμε ότι το concept διαφημιζόταν ως ένα “ιδιωτικό τζετ για το δρόμο”, με μέγεθος 5,35 μέτρα και τεράστιο μεταξόνιο 3,19 μέτρα. Ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές του αυτοκινήτου παραγωγής δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, γνωρίζουμε ότι το Grandsphere είχε κίνηση σε όλους τους τροχούς από ένα ζευγάρι ηλεκτροκινητήρων. Η Audi πέτυχε συνδυασμένη ισχύ 710 ίππων και 960 Nm ροπής ενώ για το 0 έως 100χλμ./ώρα, χρειαζόταν λίγο περισσότερο από τέσσερα δευτερόλεπτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές εάν το A8 τρέχουσας γενιάς θα παραμείνει στην πώληση μόλις φτάσει το EV στις αρχές του νέου έτους. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης