Με νέα εγκύκλιο του Υφυπουργού Μεταφορών και με νωπές ακόμα τις μνήμες από το χάος που άφησε η κακοκαιρία Ελπίς στην Αθήνα, γίνεται υποχρεωτική η εκμάθηση τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων  κατά την εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών.

Πριν πάρουμε δίπλωμα θα μαθαίνουμε να βάζουμε αλυσίδες. Επιτέλους
Ακόμη μία χρονιά αποδεικνύεται πως η φράση «σπάνια χιονίζει στην Αθήνα, τί τις θέλουμε τις αλυσίδες» είναι πλέον εντελώς άστοχη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν μπει στο ετήσιο μενού του καιρού και πλέον οι οδηγοί οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία προσπάθεια να μην ξαναζήσουμε τις φετινές εικόνες με χιλιάδες αυτοκίνητα παρατημένα στους χιονισμένους δρόμους, εντάσσεται στο σκέλος της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών η εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης και αφαίρεσης αντιολισθητικών αλυσίδων σε όχημα, με εγκύκλιο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρόβλεψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών φαινομένων, όπως χιονόπτωση ή παγετός, στο εξής, κατά την πρακτική εκπαίδευση, οι υποψήφιοι οδηγοί προβλέπεται να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στον τρόπο τοποθέτησης σε όχημα, αντιολισθητικού εξοπλισμού (αλυσίδων ή ανάλογου εξοπλισμού), καθώς και της αφαίρεσής του Ταυτόχρονα, απευθύνεται σύσταση στα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο), κατά τη θεωρητική εκπαίδευση, να εφιστούν την προσοχή στους υποψήφιους οδηγούς για τη δέουσα εμβάθυνση στις ενότητες που αφορούν στην οδήγηση με μειωμένη πρόσφυση, τη χρήση ειδικών ελαστικών και τη χρήση αντιολισθητικού εξοπλισμού.

Μετά από το τελευταίο φιάσκο όπου για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε πως και στην Ελλάδα τα χιόνια θα μας επισκέπτονται κάθε χρόνο, πάρθηκε μία σωστή απόφαση. Μέχρι τώρα οι αρχές ζητούσαν από τους οδηγούς να τοποθετούν αλυσίδες χωρίς όμως να τους έχει μάθει κανείς την διαδικασία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η παραπάνω απόφαση τηρηθεί στην πράξη από τις σχολές οδηγών, τότε είναι βέβαιο πως όλο και σπανιότερα θα παραλύει την χώρα η κάθε χιονόπτωση, με τους νέους οδηγούς να είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Εμείς να προσθέσουμε πως θα ήταν εξίσου σημαντικό να μαθαίνεται πέρα από την αλλαγή της ρεζέρβας και η χρήση κιτ ελαστικού, μιας και αυτό το σύστημα εφοδιάζει όλα τα νέα μοντέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης