Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Νέα Υόρκη αποφάσισε να βάλει τέλος σε όσους χαλάνε την ηρεμία των κατοίκων της με τις aftermarket εξατμίσεις τους. Φυσικά υπάρχει ήδη πρόστιμο, το οποίο όμως είναι τόσο χαμηλό που δεν δείχνει να αποτρέπει κανέναν ιδιοκτήτη αυτοκινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 100 δολάρια στα 1.000, για να συμμορφωθούν και οι πλούσιοι 
Το πρόγραμμα που ενέκρινε ήδη η κυβερνήτης της Νέα Υόρκης Kathy Hochul ονομάζεται SLEEP από τα αρχικά «Stop Loud and Excessive Exhaust Pollution» και έχει στόχο να μειώσει αισθητά την ηχορύπανση από τις «πειραγμένες» εξατμίσεις. Μάλιστα όπως ανακοινώνεται, την περίοδο της καραντίνας, αυξήθηκαν δραματικά οι παράνομοι αγώνες στους δρόμους, με τις δυνατές εξατμίσεις να καταγγέλλονται ασταμάτητα από τους απελπισμένους κατοίκους.

Το πρόστιμο των 1.000 δολαρίων, αποτελεί το μεγαλύτερο για τέτοιου είδους παρανομίες, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και έχει στόχο να δείξει μηδενική ανοχή απέναντι στους παραβάτες. Πλέον, όταν σε πιθανό έλεγχο της αστυνομίας διαπιστωθεί πως η εξάτμιση ξεπερνά το όριο που αναγράφεται στην άδεια του οχήματος, αυτόματα θα «κόβεται» και ένα πρόστιμο 1.000 ευρώ για ηχορύπανση, παράλληλα με άλλες πιθανές κλήσεις.

Με ειδικούς ελέγχους και στα συνεργεία που τοποθετούν τις εξατμίσεις
Αποφασισμένοι να σταματήσουν την κατάσταση αυτή από τη ρίζα του, οι αρχές θα ξεκινήσουν ένα σαφάρι ελέγχων σε όλα τα μαγαζιά που εξειδικεύονται και τοποθετούν εξατμίσεις aftermarket. Μάλιστα τονίζεται πως εάν ένα κατάστημα βεβαιωθεί τρεις φορές να τοποθετεί δυνατές (πάνω από το όριο εξατμίσεις), θα ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα θέλατε να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως το ποσό των έως 200 ευρώ που αντιστοιχεί για ηχορύπανση στην χώρα μας (είτε προέρχεται από ηχοσυστήματα είτε από την εξάτμιση), δεν είναι αρκετά για να περιορίσουν το πρόβλημα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Η αλήθεια είναι όμως, πόσες φορές έχετε συναντήσει και οι ίδιοι όργανα του νόμου με ειδικά μηχανήματα με σκοπό τον έλεγχο για ηχορύπανση από το σύστημα της εξάτμισης;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης