Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το BMW Group συνεργάζεται με εκπροσώπους από τη βιομηχανία ανακύκλωσης και την επιστημονική κοινότητα για να διερευνήσει τη λεγόμενη κυκλική οικονομία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το πρότζεκτ Car2Car – που υποστηρίζεται από επιχορήγηση ύψους 6,4 εκατομμυρίων ευρώ από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα – έχει ως στόχο να διερευνήσει την επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως αλουμίνιο, χάλυβα, γυαλί, χαλκό και πλαστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων αποσυναρμολόγησης και αυτοματοποιημένης διαλογής για τη βελτίωση της ποιότητας των δευτερογενών πρώτων υλών που λαμβάνονται από την ανακύκλωση οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των δευτερογενών υλικών που χρησιμοποιούνται στα νέα μοντέλα της BMW από περίπου 30 έως 50 τοις εκατό.

Η δυνατότητα ανακύκλωσης των υλικών λαμβάνεται ήδη υπόψη κατά τη διαδικασία σχεδιασμού των νέων μοντέλων. Το έργο θα παρέχει ένα αντιπροσωπευτικό φάσμα οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, από Mini έως Rolls-Royce, με κινητήρες εσωτερικής καύσης, plug-in υβριδικά συστήματα και αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Οι εταίροι του έργου θα αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο περιορισμός της ροής υλικών στα οχήματα επηρεάζει την ποιότητα και την καθαρότητα των δευτερογενών πρώτων υλών.

To πρότζεκτ Car2Car έχει ως στόχο να προτείνει ένα καινοτόμο πλαίσιο που θα επιτρέψει σε μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία να προσφέρει στο μέλλον μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από ό,τι είναι δυνατό μέσω συμβατικών, γραμμικών αλυσίδων κατασκευής. Η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορούν να αυτοματοποιήσουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία ανακύκλωσης, η οποία μέχρι σήμερα γινόταν χειροκίνητα. Η διαδικασία αποσυναρμολόγησης μπορεί να αυτοματοποιηθεί εν μέρει ή σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενσωμάτωση συστημάτων οπτικής και τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση και τη διαλογή επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την καθαρότητα των υλικών. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης