Του Λουκά Παπαλάμπρου

Η διάσημη βρετανική φίρμα κατασκευής υπερ-πολυτελών οχημάτων αποκάλυψε για πρώτη φορά το «Spirit of Ecstasy Fabergé Egg», ένα πραγματικό στολίδι το οποίο κοσμεί το αυτοκίνητο ενός εκλεκτού πελάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ιδιαίτερο αυτό σήμα κατασκευάστηκε έπειτα από παραγγελία του απαιτητικού συλλέκτη των δύο σημάτων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Rolls-Royce. Το κομψοτέχνημα σχεδίασαν οι Stefan Monro και Alex Innes της βρετανικής φίρμας σε συνεργασία με τη Liisa Tallgren του οίκου Φαμπερζέ και δημιουργήθηκε χειροποίητα από τους κορυφαίους τεχνίτες του είδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τοποθετήθηκε στο καπό μιας εκ των δεκάδων RR που διαθέτει στη συλλογή του ο πελάτης και ο μηχανισμός του είναι απίστευτα περίπλοκος, συνδυάζοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σχεδιασμού, της μηχανικής και της χρυσοχοΐας.

Η βάση του αυγού είναι χαραγμένη στο χέρι, καλύπτεται από λευκό χρυσό 18 καρατιών και μωβ σμάλτο guilloche. Στο εσωτερικό έχει χρησιμοποιηθεί ροζ χρυσός, με τις επιφάνειες να φέρουν λευκά διαμάντια και μωβ αμέθυστο 390 καρατίων. Όσο για το αγαλματίδιο της Rolls-Royce που βρίσκεται στο εσωτερικό, έχει κατασκευαστεί από κρύσταλλο και προστατεύεται περίτεχνα από ροζ χρυσά πτερύγια.  

Το ακριβοθώρητο σήμα ζυγίζει 400 γραμμάρια, έχει ύψος 160 χλστ. και υιοθετεί όλα τα χαρακτηριστικά των αρχικών αυτοκρατορικών αυγών.

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως τα αυγά Φαμπερζέ (Faberge) θεωρούνται τα πολυτιμότερα του κόσμου. Κατασκευάστηκαν από τον Ρώσο χρυσοχόο Πέτρ Καρλ Φαμπερζέ και το πρώτο πουλήθηκε το 1885 στον τσάρο Αλέξανδρο Γ’.

Τα επόμενα χρόνια, τα διάσημα αυγά έγιναν σύμβολο του πλούτου του αυτοκρατορικού Οίκου της Ρωσίας και όλοι οι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης ήθελαν να αποκτήσουν ένα. Μέχρι το 1917 κατασκευάστηκαν μόλις 50 από αυτά τα πολύτιμα κοσμήματα. Ο Φαμπερζέ έφτιαξε περισσότερα, αλλά τα ίχνη τους χάθηκαν με το πέρασμα των ετών, λόγω των μπολσεβίκων.

Τα αυγά του Φαμπερζέ με τα σπάνια πετράδια, τον χρυσό και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης. Όλοι οι πάμπλουτοι συλλέκτες επιθυμούν να αποκτήσουν ένα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης