Το εργοστάσιο της Skoda στο Mlada Boleslav της Τσεχίας είναι ένα από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως. Εκεί η εταιρεία αναπτύσσει, εξελίσσει, σχεδιάζει και να συναρμολογεί τόσο τα αυτοκίνητα παραγωγής, όσο και τα πρωτότυπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα concepts δημιουργούνται με τη χρήση της τεχνολογίας 3D μέσω πρωτοποριακών εκτυπωτών. Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού όμως έφερε τα πρωτότυπα σε δεύτερη μοίρα. Οι μηχανικοί της τσεχικής εταιρείας ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ρομποτικής και Κινητικής (CIIRC) του Πολυτεχνείου της Πράγας, προκειμένου να κατασκευάσουν ιατροτεχνολογικό υλικό.

Συγκεκριμένα, μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης φτιάχνουν προστατευτικές μάσκες και αναπνευστήρες κλάσης FFP3. Οι εκτυπωτές Multi Jet Fusion 3D της Skoda εξασφαλίζουν την ομοιογένεια του τελικού προϊόντος χωρίς τους παραμικρούς πόρους, καλύπτοντας πλήρως τα πλέον αυστηρά υγειονομικά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραγωγή γίνεται σε σετ των 60 τεμαχίων, με κάθε σετ να παράγεται σε 16 ώρες. Ακολουθεί μία περίοδος επίσης 16 ωρών κατά την οποία οι αναπνευστήρες ψύχονται, πριν το τελικό προϊόν να είναι έτοιμο.

Ο μεγάλος χρόνος ψύχρανσης οφείλεται στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία έχει γίνει σε κενό αέρος και για τον λόγο αυτόν, αν και έχουν χρησιμοποιηθεί υπέρυθρες ακτίνες με τη θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 180 βαθμούς Κελσίου, απαιτείται πολύς χρόνος για την απαγωγή θερμότητας.

Ο κάθε αναπνευστήρας αποτελείται από τέσσερα επιμέρους τμήματα, τα οποία προωθούνται στην κορυφαία εταιρεία κατασκευής αναπνευστήρων 3Dees, με έδρα στην Πράγα, προκειμένου να συναρμολογηθούν και προωθηθούν στις υπηρεσίες Υγείας.

Ένα από τα προϊόντα των 3D εκτυπωτών είναι και το φίλτρο του κάθε αναπνευστήρα, το οποίο είναι 100% αποτελεσματικό για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενο κατόπιν απολύμανσης. 

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η τσεχική μάρκα πρόσφερε δωρεάν 200 οχήματα και 150 ηλεκτρικά σκούτερ για χρήση από υπηρεσίες σε διάφορες πόλεις γύρω από την Πράγα, κυρίως για διανομή φαρμάκων και τροφίμων.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης