Σύμφωνα με έρευνες, η κόπωση είναι εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένα στα πέντε τροχαία ατυχήματα οφείλεται στην υπνηλία.

Όπως ανέφερε ο Dr Gundolf Meyer Hentschel, επικεφαλής του Meyer Hentschel Institute, όταν πιάνουμε το τιμόνι ενώ είμαστε κουρασμένοι, οδηγούμε σαν «ζόμπι» και αποτελούμε κίνδυνο για τον εαυτό μας, τους επιβάτες και όλους τους χρήστες του δρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αποδείξουν ότι οι ικανότητες ενός οδηγού μπορούν να επηρεαστούν σε βαθμό εφάμιλλο με την κατανάλωση αλκοόλ, η Ford και το ινστιτούτο πραγματοποιούν ένα πρωτοποριακό πείραμα. Δημιούργησαν μία στολή «ύπνου» την οποία χρησιμοποιούν στο Driving Skills for Life (DSFL), το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νεαρών οδηγών ηλικίας 17 έως 24 ετών.

Η στολή αποτελείται από ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την πλήρη εξουθένωση, όπως η κατάσταση μικρο-ύπνου – μία ανεξέλεγκτη αντίδραση στην κόπωση. Σε αυτήν την κατάσταση, οι οδηγοί μπορεί να οδηγήσουν στα «τυφλά» για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο, μερικές φορές και με τα μάτια ανοιχτά, διανύοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα. Μετά, το πιθανότερο είναι να μην θυμούνται τι έχει συμβεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή smartphone, τα ειδικά γυαλιά μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν έναν οδηγό που κλείνει τα μάτια λόγω κόπωσης για 10 δευτερόλεπτα. Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους – συνολικά πάνω από 18 κιλά – ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση στο τιμόνι.

«Στις ΗΠΑ, τα περισσότερα ατυχήματα λόγω υπνηλίας προκαλούνται από οδηγούς κάτω των 25 ετών. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ευρέως γνωστή την επικινδυνότητα της οδήγησης σε κατάσταση κόπωσης και το Sleep Suit είναι ο τέλειος τρόπος για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Πολλοί άνθρωποι είναι ευγνώμονες που ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας προσφέρθηκε να οδηγήσει σε μία νυχτερινή έξοδο. Αλλά το γεγονός ότι το άτομο αυτό δεν κατανάλωσε αλκοόλ, δεν το καθιστά ασφαλέστερο στο τιμόνι εάν, για παράδειγμα, είναι εξουθενωμένο μετά από μία νύχτα ξαγρύπνιας», δήλωσε ο DSFL Manager της Ford, Jim Graham.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν πιστεύετε ότι είστε πολύ κουρασμένοι για να οδηγήσετε; Σύμφωνα με τον Dr Gundolf Meyer-Hentschel, πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

• Σταματήστε κάπου με ασφάλεια

• Πιείτε ένα ρόφημα με καφεΐνη και κοιμηθείτε για 20 λεπτά

• Ξυπνήστε ανανεωμένοι και έτοιμοι να ξαναβγείτε στο δρόμο. (Διαφορετικά, ίσως πρέπει να βρείτε έναν άλλο τρόπο για να επιστρέψετε στο σπίτι ή να φτάσετε στον προορισμό σας)


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης