Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ατελείωτο μποτιλιάρισμα, 1η-2α στο κιβώτιο, απόσταση 2χλμ. απαιτεί 45 λεπτά; Μία κατάσταση που όλοι έχουμε βιώσει και ίσως σκεφτόμαστε «κάτι θα έχει γίνει πιο μπροστά στο δρόμο, δεν εξηγείται αλλιώς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς δημιουργείται τελικά ένα αδικαιολόγητο μποτιλιάρισμα;

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου MIT, μία κακή συνήθεια που κάνουν πολλοί οδηγοί, είναι η μεγαλύτερη αιτία για τη δημιουργία μποτιλιαρίσματος. Ο λόγος για το tailgating ή όπως το λέμε στην Ελλάδα, κολλώντας στο μπροστινό όχημα ξεχνώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, οι ίδιοι οι οδηγοί είναι απίθανο να αλλάξουν σύντομα τον τρόπο οδήγησης τους, γι’ αυτό προτείνει στις εταιρείες αυτοκινήτων να ενημερώσουν τα  συστήματα cruise control και να προσθέσουν αισθητήρες τόσο στον μπροστινό όσο και στον πίσω προφυλακτήρα τους. (Τα περισσότερα από τα σημερινά συστήματα έχουν μόνο μπροστινούς αισθητήρες.)

Η κυκλοφορία θα ήταν αισθητά καλύτερη ακόμα κι αν ένα μικρό ποσοστό όλων των αυτοκινήτων ήταν εξοπλισμένο με τέτοια συστήματα. Σε μελλοντική εργασία που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την Toyota, θα αποδειχθεί εάν αυτή η μέθοδος δεν είναι απλώς ταχύτερη για τους οδηγούς, αλλά και ασφαλέστερη.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι, αν όλοι οι οδηγοί διατηρούν ίση απόσταση μεταξύ των αυτοκινήτων και στις δύο πλευρές τους, τέτοια αναίτια μποτιλιαρίσματα θα εξαφανίζονταν», λέει ο Χορν, υπεύθυνος της έρευνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης