Η ασφάλεια που προσφέρουν τα αυτοκίνητα είναι το πρωτεύον ζήτημα όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών. Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα, με τις εταιρείες να σχεδιάζουν και να εξελίσσουν συνεχώς νέα συστήματα και τεχνολογίες.

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που θεωρείται «πατριάρχης» της παθητικής ασφάλειας, ο μηχανικός και σχεδιαστής που δημιούργησε χιλιάδες πατέντες και σχέδια και άλλαξε τη μορφή των αυτοκινήτων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ο Béla Barényi, ένας Ουγγροαυστριακός μηχανικός, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1907 και πέθανε στις 30 Μαΐου του 1997. Αυτός ο άνθρωπος, σχεδίασε τον κλωβό ασφαλείας, τις ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης, τη σπαστή κολώνα τιμονιού και κατοχύρωσε συνολικά 2.500 πατέντες και σχέδια.

Εξέλιξε πρωτοποριακά συστήματα για την εποχή και έκανε δοκιμές πρόσκρουσης σε οχήματα, αξιολογώντας κάθε παράμετρο, τη στιγμή που κανείς άλλος δεν τολμούσε να προσπαθήσει.

Η Mercedes για να τιμήσει αυτό τον άνθρωπο, δημοσιοποίησε ένα video τριών λεπτών, παρουσιάζοντας ορισμένα από τα σχέδια, τις δοκιμές και τα crash test, που έκανε στα γερμανικά μοντέλα ο Béla Barényi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης