ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Του Λουκά Παπαλάμπρου

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν κρίνουμε από τα i30 N και i20 N, το νέο μοντέλο υψηλών επιδόσεων της κορεατικής φίρμας αναμένεται να ενθουσιάσει τους πάντες. Το τμήμα N Performance της Hyundai έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας ένα απολαυστικό hot compact SUV. Προς τα τέλη του έτους το αναμένουμε στην αγορά.

Με το ολοκαίνουριο Kona N, οι Κορεάτες στοχεύουν απευθείας στην κορυφή. Περιγράφεται ως ένα αυθεντικό «καυτό» SUV, ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει τη συναρπαστική απόδοση σε μια πίστα με την ισορροπημένη καθημερινή εμπειρία οδήγησης.

 

0-100 σε 5,5 δευτερόλεπτα

Σχεδιασμένο και στημένο με αξιοθαύμαστη ακρίβεια.

Κάτω από το καπό του Kona N βρίσκεται ο δίλιτρος turbo κινητήρας. Αποδίδει 280 ίππους και 392 Nm ροπής, ωστόσο με τη χρήση του «N Grin Shift» η ισχύς αυξάνεται για 20 δευτερόλεπτα στους 290 ίππους, προσφέροντας επιπλέον δύναμη.

Η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων N DCT. Το κιβώτιο έχει τρία διαφορετικά προφίλ (N Power Shift, N Grin Shift και N Track Sense Shift), προσαρμόζοντας την αμεσότητα και τις αλλαγές των σχέσεων ανάλογα με τις συνθήκες.

Για τη βελτιστοποίηση της σταθερότητας του αυτοκινήτου έχει τοποθετηθεί ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό. Με τη χρήση του «Launch Control», τα 0-100 επιτυγχάνονται σε μόλις 5,5 δευτερόλεπτα. Η βελόνα του κοντέρ ανεβαίνει με καταιγιστικούς ρυθμούς μέχρι τα 200 χλμ./ώρα και τερματίζει στα 240 χλμ./ώρα. Δύο “μαγικά” μπλε κουμπιά στο τιμόνι.

Επίσης υπάρχουν πέντε προγράμματα στη διάθεση του οδηγού (Eco, Normal, Sport, N και Custom), τα οποία ελέγχονται μέσω του μπλε διακόπτη N Grin Control στο τιμόνι, προσαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά του κινητήρα, του κιβωτίου, του συστήματος ευστάθειας ECS, τον ήχο της εξάτμισης, την απόκριση του γκαζιού και του τιμονιού.

Το αυτοκίνητο πατάει με εκπληκτικό τρόπο στην άσφαλτο, στρίβει με αξιοθαύμαστη ακρίβεια και ο ήχος των εξατμίσεων σε κάθε βύθισμα του ποδιού στο δεξί πεντάλ είναι μαγικός.

 

Εντυπωσιακές προδιαγραφές

Εστιασμένο στον οδηγό το ταμπλό.

Τα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά Pirelli P-Zero διαστάσεων 235/40R19 και οι ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών προσφέρουν τη μέγιστη πρόσφυση, το υψηλής απόδοσης σύστημα πέδησης με τα μεγάλα δισκόφρενα και τις κόκκινες δαγκάνες εξασφαλίζουν το άριστο φρενάρισμα και η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη σπορ ανάρτηση είναι έτσι ρυθμισμένη ώστε να μεγιστοποιεί τον χειρισμό και τη σταθερότητα.

Το σύστημα ευστάθειας Electronic Stability Control (ESC) έχει τη δυνατότητα απενεργοποίησης, το Traction Control System (TCS) ελέγχει και προσαρμόζει τη δύναμη που μεταφέρεται στους τροχούς, το N Corner Carving Differential επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων στις στροφές, μειώνοντας την ολίσθηση και την υποστροφή, ενώ το N Power Sense Axle ενισχύει την ακαμψία του πλαισίου.

 

Εμφάνιση που συναρπάζει

Οι Κορεάτες υπόσχονται ένα αυθεντικό σπορ SUV.

Το Kona N κάνει τη διαφορά με το πρώτο βλέμμα. Το sport bodykit τονίζει τον μυϊκό όγκο του αμαξώματος. Η εμφάνιση του αυτοκινήτου είναι ισχυρή και δυναμική, οι κόκκινες λεπτομέρειες, το πλέγμα στη μάσκα, τα επιπλέον αεροδυναμικά βοηθήματα, η πίσω πτέρυγα, ο μεγάλος μαύρος διαχύτης και οι δύο στρογγυλές απολήξεις της εξάτμισης δίνουν το στίγμα του hot SUV.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το τιμόνι με δύο μπλε κουμπιά και τα paddles αλλαγής των σχέσεων από πίσω. Για τα καθίσματα υπάρχουν τρεις επιλογές, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων έχει προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά του οχήματος, ενώ στην κεντρική οθόνη προστέθηκαν επιπλέον εφαρμογές.

Ο εξοπλισμός είναι πλήρης, περιλαμβάνοντας πλειάδα τεχνολογιών υποβοήθησης του οδηγού.

Όσο για το λανσάρισμα στις αγορές της Ευρώπης, προγραμματίζεται για τα δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το αγροτικό της Hyundai

To Hyundai Pony είναι εμπνευσμένο από το Ioniq 5

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης