Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, βροχή και αέρας είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσουν όσοι κινηθούν εκτός σπιτιού ή ακόμα καλύτερα με το αυτοκίνητό τους. Ιδίως τις ημέρες αυτές που αρκετοί βρίσκονται στους δρόμους, καλό είναι να προσέχουν καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη οδήγηση για να μην συμβεί κάτι που δεν θα θέλαμε.

Το zougla.gr σας δίνει τις δικές του συμβουλές που καλό είναι να τις απομνημονεύσετε ή να τις κρατήσετε στο κινητό ή στο tablet για παν ενδεχόμενο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως όσο καλό αυτοκίνητο και να έχετε, ακόμα και 4×4 στο χιόνι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο και αφορά την ασφάλειά σας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό στοιχείο είναι να έχουμε χειμερινά ελαστικά. Ωστόσο στην Ελλάδα λίγοι είναι αυτοί που τοποθετούν τέτοιου είδους ελαστικά με εξαίρεση τις πολύ ορεινές περιοχές. Αν πάντως έχετε την δυνατότητα, να το κάνετε διότι θα έχετε καλύτερη πρόσφυση και σε περίπτωση φρεναρίσματος θα…. σταματήσετε.

Τα χιονολάστιχα είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει ο οδηγός του αυτοκινήτου...

Αν είναι να κινηθείτε σε περιοχές που υπάρχει χιόνι θα πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο θέμα επιλογής των αλυσίδων χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι μπορεί να «σπάσουν» και να πάθετε ακόμα και ζημιά στο αυτοκίνητο. Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους τροχούς που κινούν το αυτοκίνητο. 

Το ψυγείο του κινητήρα θα πρέπει να έχει την κατάλληλη ποσότητα αντιπηκτικού υγρού ενώ αντίστοιχο υγρό θα πρέπει να προσθέσουμε και στο μπουκαλάκι που τοποθετείτε το νερό για την πλύση των τζαμιών. Καλό θα είναι να υπάρχει και ένα υγρό που ξεπαγώνει για κλειδαριές (θα το βρείτε σε πρατήρια και ειδικά καταστήματα).

Επιπλέον στο αυτοκίνητο θα πρέπει να έχετε, ξύστρα χιονιού, γάντια, φακό, ένα πτυοσκάπανο (μικρό φτυάρι, φωτό δεξιά) και για καλού κακού και μία κουβέρτα. Μην ξεχνάτε να έχετε το ρεζερβουάρ γεμάτο (στην περίπτωση που εγκλωβιστείτε) και την μπαταρία του κινητού φορτισμένη (για να μπορείτε να επικοινωνήσετε στην περίπτωση που σας συμβεί κάτι).

Η 'ξύστρα' έιναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας αν βρεθούμε σε περιοχή με χιόνι.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ

Στην περίπτωση που πρέπει να κινηθείτε σε χιονισμένες περιοχές οι ταχύτητες θα πρέπει να είναι μικρές. Επίσης καλό θα είναι να δοκιμάσετε τα φρένα την ώρα που οδηγείτε μόνοι σας, προκειμένου να ελέγξετε και φυσικά να ξέρετε ποια θα είναι η αντίδραση του αυτοκινήτου στην περίπτωση που χρειαστεί να φρενάρετε απότομα.

Καλό θα είναι κατά την εκκίνηση να βάζετε πρώτη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων αντί να ξεκινάτε με πρώτη. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε γλιστρήματα. Να αποφεύγετε τις υψηλές στροφές του κινητήρα.

Μην κάνετε απότομες κινήσεις πατώντας γρήγορα το γκάζι ή το φρένο. Πάντοτε να κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας γιατί δεν γνωρίζετε το χρόνο αλλά και την απόσταση που το αυτοκίνητό σας θα χρειαστεί να ακινητοποιηθεί.

Όταν κινείστε με δύσκολες καιρικές συνθήκες να έχετε αναμμένα φώτα αλλά και να χρησιμοποιείτε τα φώτα ομίχλης...

Μην βασίζεστε στο γεγονός ότι το αυτοκίνητό σας είναι εφοδιασμένο με σύστημα ABS. Σαφώς και θα φανεί χρήσιμο αλλά όχι όσο το φαντάζεστε.

Επιλέξετε να κινηθείτε από μεγάλους δρόμους που καθαρίζονται πιο συχνά από ειδικά μηχανήματα.

Χρησιμοποιήστε τα φώτα ομίχλης και τους εμπρός προβολείς. Έτσι θα είστε ορατοί σε όσους κινούνται γύρω σας.

Η επιλογή μεγάλων δρόμων είναι καλύτερη αφού συνήθως παραμένουν πάντα ανοιχτοί...

Υ.Γ. Όσοι ξέρετε ότι θα χρησιμοποιήσετε σίγουρα αλυσίδες καλό είναι πριν ξεκινήσετε το ταξίδι να κάνετε μία δοκιμή για το πως μπαίνουν και πως βγαίνουν.

Υ.Γ. Αν είστε σε χιονισμένη περιοχή και δεν έχετε αλυσίδες μπορείτε να ξεφουσκώσετε λίγο τα ελαστικά για να έχετε καλύτερο πάτημα. Προσοχή σε αυτή την περίπτωση, η  ταχύτητα που κινείστε, να είναι χαμηλή.

 

Πριν βρεθείτε στα... χιόνια καλό είναι να δοκιμάσετε να δείτε πως μπαίνουν και πως βγαίνουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες...

Αν δεν έχετε μαζί σας τα απαραίτητα μην επιχειρήσετε να ταξιδέψετε. Σίναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις...

Αν κολλήσετε στο χιόνι μην σπινιάρετε με τα λάστιχα. Δεν θα βγείτε ποτέ και θα βουλιάξετε ακόμα περισσότερα...
Ο.. χιονιάς ήταν και θα είναι ο εχθρός του οδηγού (στην φωτογραφία ο συνάδερφος Παντελής Πατέλος από τον οποίο δανειστήκαμε την φωτογραφία)

Ο σωστός τρόπος τοποθέτησης αλυσίδων αλλά και η σωστή επιλογή είναι σημαντική για εσάς και το αυτοκίνητό σας...

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης