Για άλλη μια χρονιά ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας των μοτοσυκλετών, των scooter και των παπιών μας. Η διορία είναι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουμε παραμένουν ίδια με τις προηγούμενες χρονιές και η πληρωμή μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά.

Ευτυχώς τα τέλη κυκλοφορίας δεν αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ενώ πρέπει να πούμε ότι η υποτιθέμενη “αδικία” των τελών μοτοσυκλετών –που είναι ίδια με αυτά των αυτοκινήτων– στην πραγματικότητα “πλήττει” μια πολύ μικρή ομάδα μοτοσυκλετιστών, αυτών -των πολύ λίγων- δηλαδή που έχουν στην κατοχή τους μοντέλα με κυβισμό άνω των 1.356cc! Τα 22 ευρώ το χρόνο για μέχρι τα 300cc και τα 55 ευρώ μέχρι τα 785cc που πρέπει να πληρώνουμε και που αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανοκίνητων δίτροχων στην Ελλάδα δεν είναι δα και τα τεράστια ποσά (εκεί που έχει φτάσει η βενζίνη ή οι ετήσιες ασφάλειες πχ.) που θα ξετινάξουν τον ετήσιο προϋπολογισμό μιας οικογένειας ή ενός ιδιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας πάψουν λοιπόν οι “πιασάρικες, ευαισθητοποιημένες υπερβολές” από κάποια μέσα του Ειδικού Τύπου για τα δήθεν παράλογα τέλη κυκλοφορίας. Άντε, αν ήμασταν εμείς νομοθέτες να κάναμε τα τέλη μέχρι 400 κυβικά 22 ευρώ, έτσι για να κοπεί η πολλή γκρίνια…

Στο ταμείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να πληρώσετε τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας του 2020 δεν έχετε παρά να μπείτε στο www.aade.gr (χωρίς κωδικούς TaxisNet) και να πατήσετε «Είσοδος». Θα εμφανιστεί μια σελίδα όπου θα συμπληρώσετε μέσα στα αντίστοιχα κουτάκια το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του διτρόχου σας. Μετά πατάτε “αναζήτηση” και μετά “εκτύπωση”. Έτσι θα κατεβάσετε ένα αρχείο pdf που έχει όλες τις πληροφορίες για την πληρωμή των τελών.

Μπορείτε να το τυπώσετε και να το πληρώσετε σε τράπεζα (ή μέσω web-banking) με τον κωδικό πληρωμής που υπάρχει στο έντυπο των τελών κυκλοφορίας. Επίσης μπορείτε να το εξοφλήσετε μέσω της εφαρμογής του TaxisNet (εφόσον είστε πιστοποιημένος χρήστης) ή στη ΔΟΥ που ανήκει κάποιος προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας με το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.

Καλό είναι να κρατάτε το εκτυπωμένο “ειδοποιητήριο” των τελών μαζί με την απόδειξη πληρωμής για σιγουριά. Δεν υπάρχουν πλέον αυτοκόλλητα σήματα πληρωμής τελών, οπότε σε περίπτωση λάθους της Εφορίας αποδεικνύετε με αυτό τον τρόπο ότι πληρώσατε κανονικά τα τέλη σας. Εννοείται πως δεν χρειάζεται να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας για δίτροχα των οποίων τις πινακίδες έχετε καταθέσει στην Εφορία.

Τώρα, αν θέλετε να μην πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας, υπάρχει η λύση της ..ακινησίας: κάνετε κατάθεση πινακίδας του διτρόχου σας στη ΔΟΥ που ανήκετε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Απλά φροντίστε να μην το κάνετε τελευταίες μέρες γιατί θα επικρατεί συνωστισμός. Το κακό είναι ότι χωρίς πινακίδα δεν θα μπορείτε να οδηγείτε πλέον το δίτροχό σας σε δημόσιους δρόμους!

Προσοχή έχει πρόστιμο

Σε περίπτωση που δεν πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας εντός προθεσμίας χρεώνεστε με πρόστιμο. Η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 100% των τελών που σας αναλογούν. Αν, ας πούμε, έχετε μοτοσυκλέτα 500 κυβικών και δεν πληρώσετε τα 55 ευρώ των τελών εμπρόθεσμα, το πρόστιμο θα είναι ακόμα 55 ευρώ, σύνολο 110.

Ακολουθεί ο πίνακας με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας που πληρώνει ο κάθε κυβισμός για το 2020:

Κυβισμός (cc)

Τέλη κυκλοφορίας (€)

Έως 300

22

301 έως 785

55

786 έως 1071

120

1072 έως 1357

135

1358 έως 1548

255

1549 έως 1738

280

1739 έως 1928

320

1929 έως 2357

690

 

Πηγή motorbike.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης